Linkovi

Dačić sa Lavrovim o dijalogu Beograda i Prištine


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, arhivska fotografija
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, arhivska fotografija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, u okviru zvanične posete Moskvi, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kako se navodi, teme razgovora "u prijateljskoj i prijatnoj atmosferi", bile su dijalog Beograda i Prištine, situacija u regionu, dešavanja na globalnoj političkoj sceni.

"Ministar Lavrov još jednom je podvukao da će Ruska Federacija nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da će prihvatiti rešenje za Kosovo i Metohiju koje za Srbiju bude prihvatljivo", piše u saopštenju.

Lavrov i njegov bivši kolega Dačić "izrazili su spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje na bilateralnom i multilateralnom planu".

Ruski šef diplomatije informisao je Dačića o predstojećem sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Džoa Bajdena u Ženevi u junu.

Predsednik Skupštine Srbije je poručio da je "parlamentarna diplomatija snažan mehanizam za saradnju i unapređenje odnosa" i da je nakon uspešnih razgovora sa predsednicima Državne dume Vladimirom Volodinom i predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko, "spreman da uloži sve napore u jačanje ove saradnje", posebno u okviru rada Komisije za saradnju dva parlamenta čije se naredno zasedanje planira do kraja godine.

XS
SM
MD
LG