Linkovi

Analiza: Zastoj u dijalogu posledica očuvanja političkog rejtinga pregovarača?


Kosovski analitičari o novoj rundi dijaloga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Kosovski analitičari o novoj rundi dijaloga

Nije nikakvo iznenađenje što je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu završen bez ikakvog dogovora, smatraju kosovski analitičari Fatmir Šeholi i Aleksandar Gudžić.

Šeholi, analitičar srpsko-albanskih odnosa, za Glas Amerike kaže da kosovskom premijeru u ovom trenutku bilo kakav dogovor sa Srbijom ne ide u prilog.

Nije bilo dogovora s obzirom na to da smo videli da u dužem periodu imamo dijametralno suprotne stavove između Vučića i Kurtija i to se na samom razgovoru dokazalo. Takođe moramo podvući da Kurtiju posebno ne ide u prilog nikakav dogovor sa Srbijom s obzirom na to da idu lokalni izbori na Kosovu, a Samoopredeljenje teži da dobije dosta opština. To glavni razlog što mi danas nismo imali nikakav dogovor između Kosova i Srbije u Briselu“, kazao je Šeholi.

Analitičar Aleksandar Gudžić smatra da su Kurti i Vučić izneli svoje ranije poznate stavove i da nije nikakvo iznenađenje što se kako je kazao skoro ni u čemu nisu složili. On je za Glas Amerike podsetio da su 2021. i 2022. izborne godine na Kosovu i u Srbiji i da Vučić i Kurti pre svega vode računa o svom rejtingu.

Pa i jedan i drugi, Aleksandar Vučić i njegova stranka i Aljbin Kurti sa svojom strankom predstavljaju to najradikalnije glasačko telo, kako na Kosovu tako i u Srbiji i smatraju da će im neki kompromis i neko popuštanje politički štetiti u nekoj doglednoj budućnosti, da će se to odraziti na eventualne neke izbore. Tako da smatraju da će dobiti negativne političke poene ukoliko u ovom trenutku naprave kompromis i računica im je jasna, što čvršći stav, veći rejting i bolja prolaznost na eventualnim izborima“, rekao je Gudžić.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u danu kada je održana runda dijaloga dve strane, raspisala lokalne izbore, koji će biti održani 17. oktobra 2021.

Predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani, nakon završetka konsultacija sa političkim subjektima 2. juna 2021. godine i u znak podrške Zakonu o lokalnim izborima u Republici Kosovo odredila je 17. oktobar 2021. godine, kao datum za održavanje lokalnih izbora“, navodi se u saopštenju predsedništva Kosova.

XS
SM
MD
LG