Linkovi

Metju Palmer: Važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu


Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, u razgovoru za Glas Amerike.
Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, u razgovoru za Glas Amerike.

Srbija i Kosovo treba da se vrate za pregovarački sto i razgovorima reše preostala pitanja – izjavio je za Glas Amerike Metju Palmer, zamenik pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju. Ponovio je da Srbija ima punu podršku Amerike u svom cilju da se pridruži Evropskoj uniji, ali i ukazao da je potrebno još raditi na demokratizaciji srpskog društva.

Glas Amerike: Srbija i Kosovo bi trebalo da nastave dijalog krajem juna. Kako bi na nastavak dijalog mogla da utiče najava kosovske vlade da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid?

Palmer: Mislim da je veoma važno da se predsednik Vučić i premijer Kurti vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima. Na Zapadnom Balkanu uvek ima mnogo užarene retorike, i to je već dugo pozadina za dijalog. Dobro se razume koja pitanja treba da se reše kroz proces dijaloga. Taj proces dobro i kompetentno vodi Miroslav Lajčak , uz podršku SAD. Važno je da se dve strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, reše ih, i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju.

Palmer: Vreme da se Beograd i Priština vrate dijalogu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Glas Amerike: Šta ova administracija planira konkretno da uradi da pokrene dijalog?

Palmer: Radićemo u tesnom partnerstvu sa Miroslavom Lajčakom. Redovno smo u kontaktu sa političkim liderima u Beogradu i Prištini, pozivamo dve strane da razgovaraju, radimo na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i dosledno i na svim nivoima naglašavamo vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo - to je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže.

Glas Amerike: Za to vreme Rusija i Kina koriste diplomatiju vakcina i svoje političke I ekonomske veze da popune vakum u Srbiji koji je nastao zbog nedovoljno jasne politike EU u odnosu na proširenje. Šta SAD rade da podrže proces evrointegracija Srbije?

Palmer: Mislim da je veoma važno da SAD pokažu svoju posvećenost Zapadnom Balkanu. Ako mi nismo tamo, i Evropljani nisu, neko će popuniti taj prostor. Mi jesmo tamo, i posvećeni smo regionu, imamo bliske partnere i saveznike širom Zapadnog Balkana. I u ranoj fazi rada administracije Bajden-Haris videli ste značajan nivo angažovanja na visokom nivou u regionu, posebno u Bosni I Hercegovini. Nadam se da ću uskoro putovati u region, ako situacija sa Kovidom to dozvoli, očekujem da ću ovog leta moći da sednem u avion, i mnogo se radujem što ću moći da posetim region, sretnem svoje prijatelje i partnere i razgovaram sa njima. SAD su posvećene Zapadnom Balkanu, ne samo na rečima, nego i materijalno, u smislu programskih investicija, političkog angažmana, i velike pažnje koju region traži i zaslužuje.

Glas Amerike: U novom izveštaju o ljudskim pravima, Stejt department je konstatovao ozbiljne probleme u Srbiji uključujući ograničenja sobode štampe. Fridom Haus je Srbiju nazvao hibridnim režimom. Da li verujete da je predsednik Srbije Vučić iskren u nameri da Srbija uđe u EU i da li se nešto preduzima da se reše problemi pomenuti u tim izveštajima?

Palmer: Mislim da je predsednik Vučić apsolutan ozbiljan u toj nameri, mislim da bi voleo da vidi kako Srbija napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije. To je njegova vizija srpske buducnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj meri, i tako SAD vide budućnost Srbije. Tesno sarajujemo sa Srbijom kao partnerom i prijateljem da pomognemo u sprovodjenju neophodnih promena. Dijalog sa Kosovom je deo toga, jer bi normalizacija odnosa sa Kosovom otvorila prostor Srbiji da napreduje na evropskom putu, ali ostaje još mnogo posla na demokratizaciji i slobodi medija. Verujem da predsednik Vucic to dobro razume. Bićemo tu, kao partneri, da pomognemo i ohrabrimo promene i reforme koje su neophodne da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u evrpskom klubu, i sarađivaćemo takođe sa opozicijom i građanskim društvom.

Glas Amerike: Rekli ste da je Vučić ozbiljan u namerama, ali da li čini dovoljno da rešava ta pitanja?

Palmer: Svakako ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, u vladavini prava i slobodi medija, i ti izazovi moraju da se reše iskreno i direktno. Mi smo spremni da saradjujemo sa vladom Srbije, i da dobro sarađujemo sa opozicijom i civilnim društvom u ostvarivanju tih reformi jer je to ključni deo naše zajedničke vizije evropske Srbije.

XS
SM
MD
LG