Linkovi

Palmer u Prištini: Sporazum Kosova i Srbije ključan za privlačenje investicija


Palmer i Lajčak na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Palmer i Lajčak na Kosovu

Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, poručio je u Prištini da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija, javila je Radiotelevizija Kosova.

Palmer je tokom posete američkoj Privrednoj komori na Kosovu rekao da je sporazum dve strane važan i za stvaranje, kako je ukazano, preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona,

Američki diplomata u dvodnevnoj poseti Kosovu boravi sa specijalnim predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom. Tokom dana dvojica zvaničnika su se sastala sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Američka ambasada u Prištini susrete Metjua Palmera sa Miroslavom Lajčakom i kosovskim zvaničnicima, u objavi na društvenoj mreži Tviter, označila je konstruktivnim.

Planirano je da se povodom susreta koje su imali na Kosovu Palmer i Lajčak u utorak zajedno obrate medijima. Dvojica zvaničnika boraviće na Kosovu 31. maja i 1. juna.

Teme razgovora

Iz kabineta kosovske predsednice Osmani saopšteno je nakon razgovora sa Palmerom i Lajčakom da proces dijaloga sa Srbijom treba da se okonča uzajamnim priznanjem dve države.

"U procesu je neophodno poštovati teritorijalni integritet, unutrašnju ustavnu i državnu regulativu i funkcionalnost zemlje, kao i da rešavanje sudbine nestalih ostane prioritet u procesu. Očekujemo da će proces biti završen uzajamnim priznavanjem, poštujući ove principe, i da će sporazum biti u potpunosti sprovodiv", navedeno je u saopštenju kosovske predsednice Vjose Osmani.

Prermijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je tokom susreta zvaničnicima SAD-a i Evropske unije preneo da dijalog bude, kako je navedeno, pošten, principijelan - sa ciljem ostvarenja sveukupnog mira i sigurnosti.

"Sastanak je veoma važan i zbog trenutka u kom se događa ta poseta. Uoči susreta u Briselu koji je najavljen za sredinu juna, nakon što sam razgovarao sa opozicionim liderima, a pre skupštinske rasprave o sporazumima koji su do sada postignuti u Briselu i stepenom njihove primene", navedeno je u saopštenju kosovskog premijera.

Posetu Kosovu Palmer je započeo odvojenim razgovorima sa predstavnicima opozicionih albanskih partija Demokratske partije Kosova i Demokratskim Savezom Kosova. Zatim se sastao i sa predstavnicima Srpske liste.

Na sastanku se, kako je saopštila Srpska lista, razgovaralo o političkoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, Srpske Pravoslavne crkve, ali i o bezbednosnoj situaciji.

Analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je zajednička poseta Kosovu predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije, dobra za Kosovo.

To se može shvatiti kao podrška Evrope toj politici o kojoj je predsednik SAD-a dao smernice, tačnije da bi se taj dijalog trebao završiti obostranim priznanjem i ja mislim da će obojica raditi na tome tokom ove posete“, rekao je Ljepaja za Glas Amerike.

S druge strane, novinar Goran Avramović očekuje da je zajednička poseta Palmera i Lajčaka Prištini signal obe strane, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, da dijalog koji mora što pre da se nastavi.

Pretpostavljam da ova poseta s jedne strane ima za cilj da utvrdi principe nastavljanja tog dijaloga, dakle da onog trenutka kada bude nastavljen ne upadne ponovo vrlo brzo u ćorsokak. S druge strane očigledno je da je Evropskoj uniji potrebna sva pomoć da taj dijalog ponovo pokrene i da su vrlo rado prihvatili očigledno dobru volju Metjua Palmera da nastupi u tandemu sa Miroslavom Lajčakom“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Kancelarija Evropske Unije na Kosovu saoštila je da će se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u Prištini sastati i sa kako je navedeno predstavnicima međunarodne zajednice i šefovima misija Evropske Unije na Kosovu.

Zajednička poseta Lajčaka i Palmera Kosovu, prema diplomatskim izvorima Radija Slobodna Evropa u Briselu, dolazi kako se poslala poruka da SAD i EU blisko sarađuju po pitanju dijaloga, te da imaju slične ciljeve za region Zapadnog Balkana.

Kosovo i Srbija o normalizaciji odnosa su na tehničkom nivou počeli pregovore 2011. Ti pregovori su u međuvremenu prerasli u političke i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi dijaloga i neprimenjivanje postignutih dogovora. Trenutno je to ponovo slučaj nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera.

Najavljeno je da će nova runda razgovora, čiji je posrednik Evropska unija, biti održana krajem juna i da će joj prisustvovati glavni pregovarači - Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

XS
SM
MD
LG