Linkovi

Šef grčke diplomatije u Prištini: Podržavamo dijalog i viznu liberalizaciju


Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, u Prištini 4. juna 2021. (Foto: VOA)
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, u Prištini 4. juna 2021. (Foto: VOA)

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas rekao je prilikom posete Kosovu da Grčka podržava dijalog Prištine i Beograda i da je dosledna u stavu da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u Evropsku uniju.

Ministar spoljnih poslova Grčke poručio je posle razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Kosova da zvanična Atina podržava dijalog o normalizaciji odnosa.

"Grčka u potpunosti podržava dijalog Prištine i Beograda i ohrabruje obe strane da intenziviraju dijalog kako bi došlo do održivog rešenja koje bi pomoglo da se čitav region približi evropskoj porodici", rekao je Dendijas.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala podsetila je da Grčka nije priznala nezavisnost Kosova.

„Smatramo priznanje i poštovanje nezavisnosti naše zemlje od strane svih članica Evropske unije, uključujući Grčku, kao suštinski doprinos stabilnosti na Balkanu. Nezavisnost Kosova je nepobitna činjenica i što se pre prihvati pre će se osigurati stabilna perspektiva za region. S obzirom na činjenicu da Grčka i dalje vidi nezavisnost Kosova iz drugačije perspektive, ponovo potvrđujemo da ćemo sa Grčkom i drugim partnerima iz EU nastaviti intenzivan dijalog u vezi sa ovim pitanjem“, rekla je Gervala.

Šef grčke diplomatije je naveo da zvanična Atina podržava liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Smatramo da zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, mi smo i vašu liberalizaciju viznog režima podržali, jer ste ispunili kriterijume. Ovde smo da vam pomognemo i u oblasti vladavine prava. Jasno je da snažno podržavamo nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, tako da se između strana postigne pravno obavezujući sporazum“, naveo je Dendijas.

On je tokom posete Prištini razgovarao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani. U saopštenju predsedništva Kosova je navedeno da je predsednica Osmani naglasila da su odnosi Kosova i Grčke dobri i da bi priznanje Kosova od strane Grčke dalje produbilo bilateralne odnose dve zemlje.

XS
SM
MD
LG