Linkovi

Meč Budućnosti i Zvezde nije odigran - Čović smatra da je put u Podgoricu bezbednosni rizik


Grbovi košarkaških klubova Budućnost i Crvena zvezda (Foto: preuzeto sa zvaničnih veb stranica Budućnosti i Zvezde)
Grbovi košarkaških klubova Budućnost i Crvena zvezda (Foto: preuzeto sa zvaničnih veb stranica Budućnosti i Zvezde)

Košarkaška utakmica Budućnosti VOLI i Crvene zvezde nije odigrana jer se igrači Zvezde nisu pojavili u Sportskoj hali “Morača”, objavila je regionalna košarkaška ABA liga.

“Javnost će na vreme biti obaveštena o budućim potezima Lige u vezi sa tim slučajem”, saopštila je ABA liga.

Utakmica je bila zakazana za 18 časova uveče po lokalnom vremenu, igrači Budućnosti su izašli na teren, isto kao i sudije. Pošto meč zvanično nije odložen, podbačena je lopta i sačekano petnaest minuta, da se pojavi ekipa Crvene zvezde – što se nije dogodilo.

Čelnici ABA lige prethodno nisu donelu odluku o otkazivanju ili odlaganju meča. Istovremeno, prema tvrdnjama Nebojše Čovića, predsednika Košarkaškog kluba Crvena zvezda, nisu odgovorili na predlog o odlaganju meča. Čović je medijima rekao da je odlaganje predloženo na osnovu bezbednosnih procena koje su uradili organi u Srbiji – po kojima je odlazak u Podgoricu za igrače, stručni štab i simpatizere Zvezde predstavljao bezbednosni rizik.

Nismo želeli da budemo deo onoga što se trenutno događa u Crnoj Gori, ni nama ni Budućnosti to ne treba“, rekao je Čović aludirajući na napetosti nakon što su tamošnje vlasti u četvrtak usvojile Zakon o slobodi veroiposvesti – koji je izazvao burne reakcije u delu crnogorske i srpske javnosti. Čović se javnosti obratio povodom odluke da prvotimci Zvezde ne otputuju na utakmicu protiv Budućnosti koja je u ponedeljak trebalo da bude odigrana u podgoričkoj dvorani „Morača“.

Košarkaški klub Budućnost je tokom dana saopštio da je dobio službeni dopis kojim regionalna ABA liga potvrđuje da je od Uprave policije službeno obaveštena da ne postoje razlozi da se utakmica u Podgorici sa Crvenom zvezdom ne odigra jer, kako je navedeno u odgovoru za koji navode da su dobili, sigurnost igrača i stručnog štaba ni u kom slučaju nije ugrožena. Ukazano je i da će se od momenta dolaska gostiju u Crnu Goru, boravka u njoj za vreme trajanja utakmice, i nakon nje osećati bezbedno.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović saopštio je da su preduzete sve neophodne mere i radnje u cilju bezbednog odigravanja košarkaške utakmice u Podgorici, objavio je portal Analitika.

"Uprava policije garantuje da će se igrači Crvene Zvezde od momenta dolaska u Crnu Goru, boravka u njoj i za vreme trajanja utakmice i nakon nje osećati bezbedno", navodi se u Veljovićevom saopštenju.

Propozicije takmičenja u ABA regionalnoj košarkaškoj ligi propisuju da ukoliko se ekipa neopravdano ne pojavi na utakmici ili neopravdano odbije učešće u meču, gubi utakmicu 20:0. Rukovodstvo lige se o tome još nije izjašnjavalo.

Košarkaški derbi (opet) u raljama politike

Na utakmicu rivala, čiji susreti godinama, osim sportskim nabojem, obiluju političkim tenzijama – dodatnu senku bacili su događaji s kraja prethodne nedelje, kada je crnogorski parlament usvojio Zakon o slobodi veroispovesti.

Taj potez izazvao je burne reakcije Srpske pravoslavne crkve (SPC) i prosrpski orijentisane opozicije u Crnoj Gori oličene u višednevnim protestima organizovanim širom zemlje, ali i u Srbiji u kojoj značajan deo javnosti postupak crnogorskih vlasti tumači kao dozvolu za uzurpaciju imovine SPC i atak na pripadnike srpskog naroda u Crnoj Gori.

Crnogorski vicešampion ABA lige je u subotu u saopštenju pozvao navijače i javnost na, kako je ukazao, dostojanstvo i odgovornost - uoči gostovanja svog košarkaškog rivala.

“Molimo vas da kao i mnogo puta do sada, pokažemo odgovornost i dostojanstvo, da dočekamo goste u pravom sportskom maniru, kao što je to bio slučaj prilikom utakmice protiv Partizana. Naš klub će u organizacijskom smislu uložiti maksimalan napor da obezbedi da utakmica protekne bez bilo kakvih incidenata, a isto očekujemo i od svih prisutnih“, saopštilo je rukovodstvo podgoričkog kluba, dodavši i da će organizovanje meča propratiti specijalne mere bezbednosti.

„Svi vlasnici karata su po prvi put precizno evidentirani, tako da će u slučaju bilo kakvog neprimerenog i ekscesnog ponašanja snositi ličnu odgovornost“, istakla je uprava Budućnosti, koja je ove godine na međunarodnoj sceni nastupala u Uleb kupu.

Gost Budućnosti, učesnik elitnog evropskog košarkaškog takmičenja Evrolige i šampion ABA lige - beogradska Crvena zvezda, tražila je da se utakmica odloži za 24. februar naredne godine.

„KK Crvena zvezda kontaktirao je tim povodom nadležne bezbedonosne organe Republike Srbije, koji su konstatovali da se ne može isključiti mogućnost eventualnih incidenata na navedenoj utakmici, usmerenih prema igračima i stručnom štabu, upravi i simpatizerima KK Crvena zvezda, bez obzira na bezbednosne mere koje bi bile preduzete od strane domaćina. Zato smatramo da bilo kakav, i najmanji, a posebno incident, koji je vezan za neke druge, a ponajmanje sportske motive, može u ovom trenutku da nanese nesagledivu štetu očuvanju ABA lige“, ukazano je, između ostalog, u saopštenju koje je u nedelju objavilo rukovodstvo Zvezde.

U Budućnosti, pak, inicijativu o odlaganju ne prihvataju.

"Smatramo da ne postoji nijedan razlog za odlaganje planirane utakmice za čije nesmetano odigravanje su preduzete sve nephodne organizacione i bezbednosne mere od strane našeg kluba i nadležnih državnih organa. Shodno tome Vas obaveštavamo da je sve spremno za odigravanje planirane utakmice", navedeno je u odgovoru crnogorskog kluba.

Budućnost i Zvezda su dugogodišnji sportski rivali, čiji su mečevi u ovogodišnjem finalu ABA lige igranom aprila 2019, obeležili incidenti i napetosti. Crvena zvezda je u takmičenju, čiji je ulog nastup u prestižnoj Evroligi, savladala rivala iz Crne Gore sa 3:2 u utakmicama koje su obilovale nesportskim ponašanjem i navijanjem publike, kako u Podgorici, tako i u Beogradu.

Ostalo je zabeleženo, kako su objavile podgoričke Vijesti, da je uoči trećeg meča finalne serije dva rivala u Podgorici, sin ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Amar Nuhodžić pljuvao igrače Crvene zvezde prilikom ulaska u dvoranu.

"Iako je punoletan i sam snosi odgovornost, žao mi je što je navijačku strast u jednom momentu iskazao na nesportski način. Ja to ne podržavam. Ali svestan sam da to nije trebalo da uradi, on se izvinio. Iz ovoga bi trebalo da izvučemo pouku da sport treba da zbližava, a ne svađa i razdvaja. Posebno ne nas u regionu, koji smo najbliži jedni drugima. Tome bi svi trebalo da damo doprinos", reagovao je na postupke svog sina Mevludin Nuhodžić, ministar u Vladi Crne Gore, zadužen za unutrašnje poslove.

Peti, odlučujući meč Zvezde i Budućnosti za titulu prvaka, kasnio je više od sat vremena pošto su navijači beogradskog kluba upali na teren tokom zagrevanja igrača, zbog čega su košarkaši Budućnosti napustili parket.

Finale je završeno pobedom Zvezde 97:54 čime je osvojila titulu, a rukovodstvo Budućnosti tražilo je da meč i čitava finalna serija ABA lige bude poništena, iznoseći tvrdnje o neregularnosti. Njihov zahtev rukovodstvo lige nije usvojilo.

Video: Hot sport

Kao jedan od nadrističnijih primera preplitanja politike i sporta na prostoru Balkana mogao bi se uzeti neodigrani derbi meč zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. maja 1990. Na utakmici tadašnje jugoslovenske fudbalske lige izbila je tuča između lokalne navijačke grupe „Bed blu bojsa“ i navijača Zvezde, kojih je oko 3.000, iz Beograda došlo u Zagreb. Nerede je obeležio trenutak u kojem je Zvonimir Boban, tadašnji fudbaler Dinama i kasnije jedna od najvećih hrvatskih fudbalskih zvezda, napao policajca Refika Ahmetovića koji je bio raspoređen na obezbeđivanju meča i intervenisao tokom sukoba navijača Dinama i Zvezde.

Navijačke sukobe „Bed blu bojsa“ i „Delija“, na zagrebačkom Maksimiru, značajan deo balkanske javnosti označio je uvodom u potonji rat i raspad bivše jugoslovenske federacije tokom devedesetih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG