Linkovi

Slavlje na Kosovu posle prekinute utakmice


Hiljade Albanaca u Prištini prate utakmicu između Srbije i Albanije
Hiljade Albanaca u Prištini prate utakmicu između Srbije i Albanije

Posle sinoćne odluke da meč fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu bude prekinut, u mnogim gradovima na Kosovu počelo je slavlje uz vatromet i muziku.

Prekid fudbalske utakmice između Srbije i Albanije udarna je vest i na Kosovu.

Posle sinoćne odluke da meč fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu bude prekinut u mnogim gradovima na Kosovu počelo je slavlje uz vatromet i muziku. Euforija je nastavljena i danas kada je nekoliko stotina učenika prištinskih srednjih škola napustilo školske klupe i u povorci prošlo glavnim prištinskim ulicima. Oni su nosili albanske zastave i uzvikivali "Etnička Albanija" i "Dobro je biti Albanac".

I u svim dnevnim listovima na Kosovu udarna vest bila je utakmica Srbije i Albanije gde se ističe da je utakmica prekinuta zbog incidenata i napada navijača iz Srbije na igrače reprezentacije Albanije.

Koha ditore na naslovnoj strani piše: “Podignute glave u Beogradu”, list Zeri se odlučio za parolu “Velika Albanija”, “Osramoćena Srbija”, naslovna je strana Tribune. A sportska Arena je na naslovnoj strani objavila “Njima sramota, Albancima zastava”.

Zemenik premijera Kosova Slobodan Petrovic rekao je komentarišući sinoćne događaje da je žalosno da je politika ponovo pobedila sport.

Ovim su izgubili pre svega oni kojima je sport na prvom mestu i oni koji su se radovali jednom sportskom događaju. Jako mi je žao što je politika još jednom pokazala da je iznad sporta”, rekao je Petrović.

S druge strane analitičar srpsko – albanskih odnosa Fatmir Šeholi smatra da su se Albanci u Beogradu dobro poneli i da odgovornost treba da snosi organizator utakmice, odnosno domaćin.

„Smatram da je sinoćni gest pre svega veoma inteligentan i gest koji pokazuje jednu realnost, jer organizator nije dozvolio da se unese ni jedna albanska zastava unutar stadiona i mislim da je to reagovanje na to. Na kraju krajeva ovde je Srbija izgubila sto posto u smislu organizacije, jer dozvoliti da navijači uđu na teren i tuku igrače i to nigde u evropi u 21.veku nismo videli“, kazao je Šeholi.

Sinoć pola sata nakon što je prekinuta utakmica izmedju Srbije i Albanije trojica mladića upala su u srpski deo Orahovca i istakla albansku zastavu, odmah ispod prozora parohijskog doma. Potom su kamenovali parohijski dom i tom prilikom polomljeno je jedno staklo na prozoru. U tom trenutku u kući su se nalazili članovi porodice orahovačkog paroha jereja Srđana Jerinića, a povredjenih nije bilo.

XS
SM
MD
LG