Linkovi

Posle NBA, ni NFL šampioni ne dolaze u Belu kuću


Kvoterbek Filadelfija Iglsa Nik Fols (9) drži ćerku Lili Džejms, posle pobede u 52. NFL Superboulu u Mineapolisu, 4. februara 2018.
Kvoterbek Filadelfija Iglsa Nik Fols (9) drži ćerku Lili Džejms, posle pobede u 52. NFL Superboulu u Mineapolisu, 4. februara 2018.

Manje od 24 sata pre nego što je trebalo da bude domaćin šampionima Nacionalne fudbalske lige (NFL) Filadelfija Iglsima u Beloj kući, predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da povuče poziv osvajačima Superboula.

"Filaldefija Iglsi ne mogu da dovedu kompletan tim u Belu kuću na sutrašnju proslavu", naveo je Tramp u saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče. "Ne slažu se s predsednikom, jer on insistira da ponosno stoje kada se intonira himna, s rukom na srcu, u čast velikih muškaraca i žena u našoj vojsci i naroda naše zemlje''.

Tramp je dodao da je tim želeo da pošalje manju delegaciju, ali da "1.000 navijača, koji su planirali da prisustvuju tom događaju, zaslužuju bolje''.

Umesto toga, Tramp je poručio da su navijači i dalje dobrodošli i da će biti domaćin "drugačije ceremonije", koja će biti "u čast naše velike zemlje, odati poštu herojima koji se bore da je zaštite i glasno i ponosno pevaju himnu''.

Tramp je već duže vreme u sukobu sa NFL igračima, koji su klečali tokom intoniranja američke himne, pred početak njihovih utakmica, u znak protesta zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Predsednik ih je mnogo puta optužio da nisu patriote i zahtevao da se takvi protesti prekinu.

Ostaje nejasno zbog čega je došlo do promene plana, a ni Bela kuća, niti Iglsi nisu zvanično komentarisali situaciju.

Međutim, fudbaler Iglsa Tori Smit, koji je prethodno izjavio da neće doći u Belu kuću, odgovorio je predsedniku na Tviteru.

"Toliko laži'', napisao je i dodao: "Nije mnogo onih koji su planirali da dođu".

Smit je takođe napisao: "Niko nije odbio da dođe samo zato što Tramp insistira da da se stoji za vreme himne. ... Predsednik nastavlja sa širi lađni narativ da su igrači protiv vojnika''.

Smit je nastavio: "Kukavički je čin otkazati proslavu zato što većina ljudi ne đeli da te vidi. Pretvarati se da je to zbog himne je smešno".

Ovo nije prvi sukob predsednika Trampa sa profesionalnim sportistima.

Ranije ove godine, šampioni NBA lige Golden Stejt Voriorsi nisu posetili Belu kuću, pošto se predsednik naljutio kada je zvezda tima Stef Kari rekao da neće doći u Belu kuću. Umesto toga, Voriorsi su odveli lokalne učenike u Nacionalni muzej afroameričke istorije i kulture u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG