Linkovi

Broj preminulih od koronavirusa u svetu premašio tri miliona


Broj izgubljenih života, prema pokazateljima vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, približan je broju stanovnika ukrajinske prestonice Kijeva, venecuelanskog Karakasa, užeg centra Lisabona.
Broj izgubljenih života, prema pokazateljima vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, približan je broju stanovnika ukrajinske prestonice Kijeva, venecuelanskog Karakasa, užeg centra Lisabona.

Ukupan broj preminulih od koronavirusa u svetu premašio je brojku od tri miliona u okolnostima kašnjenja globalne kampanje vakcinacije i produbljivanja pandemijske krize u državama poput Brazila, Indije i Francuske.

Broj izgubljenih života, prema pokazateljima vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, približan je broju stanovnika glavnog grada Ukrajine - Kijeva, venecuelanskog Karakasa, šireg područja portugalske prestonice Lisabona.

Ta brojka veća je od boja meštana Čikaga i predstavlja zbir stanovnika Filafelfije i Dalasa, izvestila je agencija Asošijeted pres.

Sumnja se da je stvarna brojka još veća – imajući vidu moguća zataškavanja vlasti i brojne nekategorizovane slučajeve iz ranih faza pandemije u kineskom gradu Vuhanu – krajem 2019.

U trenutku kada je broj žrtava, januara 2021, dosegao dva miliona tek što je počela masovna imunizacija u Evropi i Sjedinjenim Državama. Sada se vakcinišu građani najmanje 190 zemalja – iako deluje da je ostvaren nedovoljan napredak u suzbijanju bolesti.

Širom sveta broj smrtnih slučajeva je u porastu: u jednom danu u svetu prosečno umre 12.000 ljudi. Broj obolelih pak iznosi oko 700.000.

Ovo nije situacija u kojoj bi trebalo da se nalazimo šesnaest meseci od početka pandemije – sa dokazanim merama suzbijanja širenja virusa”, izjavila je Marija van Kerkova – visokopozicionirana zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U Brazilu broj smrtnih slučajeva u jednom danu iznosi tri hiljade – što predstavlja četvrtinu ukupne sume preminulih u svetu tokom poslednjih nedelja. Novi, zarazniji soj virusa, širi se zemljom.

Slična je situacija u Indiji gde je zabeležen porast broja obolelih, nakon februarskog ublažavanja stanja, što je iznenadilo tamošnje vlasti.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je stanje sa snadbevanjem vakcina protiv koronairusa ocenila kao nesigurno.

Prema jednoj od procena – moguće je da najmanje šezdeset država do juna ne dobije više nijednu dozu vakcine protiv Kovida 19.

Kroz Globalni program raspodele vakcina (Kovaks) oko 40 miliona doza distribuirano je u više od 100 zemalja – što pokriva jedva 0,25 odsto svetske populacije.

Oko 87 odsto od 700 miliona doza vakcina alocirano je zemljama koje se smatraju bogatijim. U tim državama, na svaku četvrtu osobu vakcinisana je jedna, dok za siromašnije važi računica jedan na prema pet stotina (1:500).

XS
SM
MD
LG