Linkovi

SAD i još 13 zemalja zabrinute zbog izveštaja SZO o poreklu Kovida


Arhiva - Sediše Svetske zdrvstvene organizacije u Ženevi, Švajcarska.
Arhiva - Sediše Svetske zdrvstvene organizacije u Ženevi, Švajcarska.

Sjedinjene Države i 13 drugih zemalja izdale su u utorak saopštenje u kom su izrazili "zajedničku zabrinutost" zbog novoizdatog izveštaja Svetske zdravstvene organizacije o poreklu virusa koji uzrokuje Kovid 19.

U saopštenju objavljenom na veb stranici američkog Stejt departmenta, koje dele i ostale zemlje, kaže da je od ključne važnosti izraziti zabrinutost zbog toga što je međunarodna ekspertska studija o izvoru virusa značajno kasnila i uz manjkav pristup potpunim i originalnim podacima i uzorcima.

SZO je službeno objavila svoj izveštaj ranije u utorak, rekavši da dok izveštaj predstavlja sveobuhvatan pregled dostupnih podataka, "još uvek nismo pronašli izvor virusa".

Tim je izvestio o poteškoćama u pristupu sirovim podacima, između ostalog, tokom posete gradu Vuhan, Kina, ranije ove godine.

Istraživači su takođe bili prinuđeni da čekaju nekoliko dana pre nego što su dobili dozvolu od kineske vlade za ulazak u Vuhan.

U zajedničkom saopštenju SAD i drugih, dalje se kaže da bi "naučne misije poput ove trebalo da mogu da rade svoj posao pod uslovima koji omogućavaju nezavisne i objektivne preporuke i nalaze".

Zemlje su izrazile svoju zabrinutost u nadi da će postaviti "put ka pravovremenom, transparentnom, na dokazima zasnovanom procesu za sledeću fazu ove studije, kao i za sledeću zdravstvenu krizu".

Zajedno sa SAD, izjavu su potpisale vlade Australije, Britanije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Letonije, Litvanije, Norveške, Republike Koreje i Slovenije.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebreiesus rekao je u utorak da je potrebna dalja studija i više podataka kako bi se potvrdilo da li se virus širio na ljude kroz prehrambeni lanac ili preko divljih ili uzgajanih životinja.

Tedros je rekao da, iako je tim zaključio da je "beg" virusa iz laboratorija najmanje verovatna hipoteza, stvar zahteva dalju istragu.

Vođa tima SZO Peter Ben Embarek rekao je novinarima u utorak da je "savršeno moguće" da su slučajevi Kovida 19 kružili još u novembru ili oktobru 2019. oko Vuhana, ranije nego što je dokumentovano u vezi sa širenjem virusa.

XS
SM
MD
LG