Linkovi

Svet: Novi rekordi po broju zaraza i smrti od Kovida 19


Groblje Vila Formosa u Sao Paolu u Brazilu. Radnici sa zaštitnom opremom sahranjuju osobe preminule od Kovida-19.
Groblje Vila Formosa u Sao Paolu u Brazilu. Radnici sa zaštitnom opremom sahranjuju osobe preminule od Kovida-19.

Zemlje širom sveta postavile su nove rekorde po broju smrtnih slučajeva od Kovida-19 i novih infekcija koronavirusom, a broj zaraženih je naglo porastao i u nekim zemljama koje su do sada uspevale da virus drže pod kontrolom. U Sjedinjenim Državama, u Mičigenu se u proseku registruje više od 7.000 novih slučajeva dnevno.

Brazil je ove nedelje postao tek treća zemlja na svetu, posle SAD i Perua, u kome je broj prijavljenih smrtnih slučajeva od Kovida-19 u roku od 24 sata bio veći od 4.000. Indija je imala rekordnih 127.000 novih slučajeva za 24 sata a Iran postavio novi rekord po broju zaraženih treći dan zaredom, sa skoro 22.600 novih slučajeva u poslednja 24 sata.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je preko Tvitera građane da se vakcinišu, uz poruku: "Vakcinacija je jedan od malobrojnih načina pomoću kojih možemo da pobedimo virus. Ako ste kandidat za vakcinu, vakcinišite se što pre."

Više od 90 miliona zdravstvenih radnika i Indijaca starijih od 45 godina već je doblo najmanje jednu dozu vakcine, a 11 miliona je dobilo obe doze. Međutim, to je samo mali deo stanovništva Indije, u kojoj živi gotovo 1,4 milijarde ljudi. U Brazilu, manje od 3% od 210 miliona stanovnika primilo je obe doze, prema istraživačkom vebsajtu "Naš svet kroz podatke" (Our World in Data).

U Južnoj Koreji je prijavljeno 700 novih slučajeva, što je najveći dnevni rast od 5. januara. Očekuje se da će zdravstveni zvaničnici objaviti nova pravila socijalnog distanciranja posle sastanka u petak.

Na Tajlandu, koji je prijavio samo 95 smrtnih slučajeva tokom pandemije, zdravstveni zvaničnici su prijavili prve lokalne slučajeve soja koronavirusa koji je prvo otkriven u Britaniji. Samo jedan odsto stanovništva Tajlanda je do sada vakcinisano, a Tajlanđani se spremaju da proslave svoju novu godinu sledeće nedelje, što je obično i vreme putovanja.

Britanski soj koronavirusa je zarazniji a američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su ove nedelje saopštili da je to sada najčešći soj koronavirusa u SAD, što izaziva zabrinutost da će doći do povećanog broja infekcija.

ARHIVA - Dr. Den Pontičelo i dr. Gabriel Gomez intubiraju pacijenta sa koronavirusom u bolnici Providens u mestu Mišn Vijeho u Kaliforniji, 8. januara 2021.
ARHIVA - Dr. Den Pontičelo i dr. Gabriel Gomez intubiraju pacijenta sa koronavirusom u bolnici Providens u mestu Mišn Vijeho u Kaliforniji, 8. januara 2021.

Mičigen ima drugi najveći broj inficiranih u Sjedinjenim Državama posle Njujorka. Takođe ima najveći broj novih slučajeva po glavi stanovnika. Jedan pacijent sa Kovidom 19 dijagnostikovan je na svakih 203 stanovnika te države u periodu između 31. marta i 7. aprila, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

U drugim državama na srednjem zapadu takođe su primećeni uznemirujući trendovi proteklih dana, uključujući jedan školski okrug u Ajovi gde je 127 učenika i petoro zaposlenih u školi testirano pozitivno na koronavirus ili se pretpostavlja da su pozitivni.

U Masačusetsu, gde je prosek dnevnih slučajeva porastao na više od 2.100, Asocijacija za javno zdravlje je pozvala republikanskog guvernera Čarlija Bejkera da ponovo uvede mere za kontrolu pandemije. Grupa je pozvala Bejkera da ograniči broj gostiju u restoranima, i kapacitet drugih aktivnosti na zatvorenom prostoru, navodeći da je rast broja slučajeva posledica Bejkerove odluke da olabavi te restrikcije.

“Trenutno smo u trci vakcina i novih sojeva", kazala je Karlin Pavlos, izvršna direktorka grupe. "Bez tih mera javnog zdravlja, nepotrebno će se izgubiti novi nedužni životi."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG