Linkovi

Srbija donirala Crnoj Gori vakcine Sputnjik V, Brnabić obećala nove doze ako bude potrebe


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i premijerka Srbije Ana Brnabić na aerodromu u Podgorici (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i premijerka Srbije Ana Brnabić na aerodromu u Podgorici (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Avion Vlade Srbije sa premijerkom Anom Brnabić sletio je na podgorički aerodrom, donoseći u Crnu Goru prvu isporuku od 2.000 doza vakcina Sputnjik V Crnoj Gori koje je donirala Srbija, uz odobrenje Moskve.

Premijerku Brnabić dočekala je delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je rekao da su vakcine najdragocjeniji poklon koji je Crna Gora mogla da dobije I naglasio da je najvažnije zdravlje građana.

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega, to je iskaz današnjeg velikog događaja", kazao je Krivokapić i dodao da su građani Crne Gore dugo iščekivali dolazak vakcine u Crnu Goru, navodeći da “večeras… na 74. dan rada ove Vlade, stigla je vakcina".

On je rekao da ne želi bilo koga da optuži i poručio da “neko treba da se zapita šta je bilo od 30. 8 do 4. 12 i šta mi to nismo uradili”.

“(Nismo uradili) najveći dio posla i da kao Srbija obezbijedimo građanima ovo što je I Srbija, ono što je najvažnije, a to su vakcine”, rekao je Krivokapić, koji je premijerku Brnabić zamolio da građanima Srbije prenese izraze zahvalnosti što su, kako je rekao, uputili građanima Crne Gore vakcine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je 4.000 doza dovoljno da se vakciniše 2.000 ljudi, najavljujući da će Srbija uskoro poslati još 2.000 doza.

"To je dovoljno da se vakcinišu zdravstveni radnici u crvenoj kovid zoni i to je prva linija odbrane koja će vam pomoći u odbrani protiv korone", istakla je Brnabić.

Premijerka Brnabić je izrazila zahvalnost premijeru Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, sa kojim je, kako je navela, “bila u dnevnoj komunikaciji”.

"Solidarnost je najvažnija u ovakvim vremenima", kazala je Brnabić i dodala da su ona i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spremni da pomognu Crnoj Gori i sa dodatnim dozama.

"Ako bude potrebno, biće još donacija, mada znamo da će vama stići još vakcina", poručila je Brnabić i dodala da je cilj donacija “otvaranje novog poglavlja u odnosima između dvije bratske i prijateljske države”.

Vakcine koje su stigle iz Srbije prve su doze vakcina protiv koronavirusa u Crnoj Gori, koja očekuje i Sinofarmove i Fajzerove vakcine

XS
SM
MD
LG