Linkovi

Amfilohije pozitivan na koronavirus, smješten u bolnicu


Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije glasa na izbornom mestu u Cetinju, 30. avgusta 2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozitivan je na koronavirus i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) kasno u utorak.

Iz MCP su saopštili da je 82-godišnji Amfilohije danas ušao u cetinjsku bolnicu "Danilo I" radi rutinske zdravstvene kontrole, a povodom planiranja njegovih predstojećih aktivnosti, kao i da je prethodne dane proveo u kućnoj izolaciji, pod neprekidnim ljekarskim nadzorom.

"Iako je njegovo opšte zdravstveno stanje i danas utvrđeno urednim (bez značajnijih poteškoća), a on se lično dobro osjeća, kovid-test je potvrdio da je vladika inficiran ovim virusom, pa je, baš iz tih razloga, on prevezen u KBC Podgorica”, saopštila je Mitropolija, navodeći da će u toj bolnici, “zbog povoljnijih uslova liječenja, biti smješten sve dok traje infekcija”.

MCP u saopštenju ističe “opšte mišljenje ljekara, da je Amfilohijevo zdravstveno stanje, s obzirom na pozitivan rezultat testa - sasvim stabilno i pod kontrolom”.

"Pozivamo braću i sestre na usrdnu molitvu punu vjere i ljubavi - kako za mitropolitovo što skorije ozdravljenje, tako i za zdravlje i napredak svih oboljelih", zaključuje MCP.

Šest osoba preminulo, novih 225 slučajeva infekcije

Crnogorske laboratorije koje rade PCR dijagnostiku registrovale su novih 225 slučajeva infekcije koronavirusom u državi, a u posljednja 24 časa Institutu za javno zdravlje prijavljeno je šest smrtnih slučajeva povezanih sa tim virusom, saopštili su zvaničnici u utorak.

“Od jučerašnjeg presjeka, Institutu su stigle prijave za šest smrtnih ishoda kod Kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Pljevalja, Ulcinja, Berana, Nikšića i Rožaja (2), rođenih 1959, 1929, 1965, 1949, 1944. i 1949. godine, koji su liječeni u opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama i Baru”, saopštio je Institut za javno zdravlje.

U isto vrijeme toj ustanovi je prijavljen oporavak kod 249 pacijenata, a broj aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori trenutno je 3.839.

Od ukupnog broja aktivno zaraženih, najviše njih, 1243, je iz Podgorice, 660 iz Nikšića, 412 iz Bijelog Polja, 319 iz Berana i 292 iz Pljevalja.

Zvaničnici navode da je od početka epidemije registrovano ukupno 12.584 slučaja obolijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori, uz 188 smrtnih slučajeva.

I dok trend rasta broja oboljelih u Crnoj Gori traje još od početka septembra, epidemiolozi upozoravaju da bi očekivano jesenje spajanje koronavirusa sa sezonskim gripom izazvalo dodatni pritisak na zdravstveni sistem zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG