Linkovi

Amfilohije pozitivan na koronavirus, smješten u bolnicu


Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije glasa na izbornom mestu u Cetinju, 30. avgusta 2020
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije glasa na izbornom mestu u Cetinju, 30. avgusta 2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozitivan je na koronavirus i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) kasno u utorak.

Iz MCP su saopštili da je 82-godišnji Amfilohije danas ušao u cetinjsku bolnicu "Danilo I" radi rutinske zdravstvene kontrole, a povodom planiranja njegovih predstojećih aktivnosti, kao i da je prethodne dane proveo u kućnoj izolaciji, pod neprekidnim ljekarskim nadzorom.

"Iako je njegovo opšte zdravstveno stanje i danas utvrđeno urednim (bez značajnijih poteškoća), a on se lično dobro osjeća, kovid-test je potvrdio da je vladika inficiran ovim virusom, pa je, baš iz tih razloga, on prevezen u KBC Podgorica”, saopštila je Mitropolija, navodeći da će u toj bolnici, “zbog povoljnijih uslova liječenja, biti smješten sve dok traje infekcija”.

MCP u saopštenju ističe “opšte mišljenje ljekara, da je Amfilohijevo zdravstveno stanje, s obzirom na pozitivan rezultat testa - sasvim stabilno i pod kontrolom”.

"Pozivamo braću i sestre na usrdnu molitvu punu vjere i ljubavi - kako za mitropolitovo što skorije ozdravljenje, tako i za zdravlje i napredak svih oboljelih", zaključuje MCP.

Šest osoba preminulo, novih 225 slučajeva infekcije

Crnogorske laboratorije koje rade PCR dijagnostiku registrovale su novih 225 slučajeva infekcije koronavirusom u državi, a u posljednja 24 časa Institutu za javno zdravlje prijavljeno je šest smrtnih slučajeva povezanih sa tim virusom, saopštili su zvaničnici u utorak.

“Od jučerašnjeg presjeka, Institutu su stigle prijave za šest smrtnih ishoda kod Kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Pljevalja, Ulcinja, Berana, Nikšića i Rožaja (2), rođenih 1959, 1929, 1965, 1949, 1944. i 1949. godine, koji su liječeni u opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama i Baru”, saopštio je Institut za javno zdravlje.

U isto vrijeme toj ustanovi je prijavljen oporavak kod 249 pacijenata, a broj aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori trenutno je 3.839.

Od ukupnog broja aktivno zaraženih, najviše njih, 1243, je iz Podgorice, 660 iz Nikšića, 412 iz Bijelog Polja, 319 iz Berana i 292 iz Pljevalja.

Zvaničnici navode da je od početka epidemije registrovano ukupno 12.584 slučaja obolijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori, uz 188 smrtnih slučajeva.

I dok trend rasta broja oboljelih u Crnoj Gori traje još od početka septembra, epidemiolozi upozoravaju da bi očekivano jesenje spajanje koronavirusa sa sezonskim gripom izazvalo dodatni pritisak na zdravstveni sistem zemlje.

XS
SM
MD
LG