Linkovi

Kovid u Srbiji: 53 umrlih, od ponedeljka sve škole rade normalno


ARHIVA - Pacijent oboleo od Kovida 19 sedi u krevetu u kovid bolnici u Novom Sadu, 8. septembra 2021. (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)
ARHIVA - Pacijent oboleo od Kovida 19 sedi u krevetu u kovid bolnici u Novom Sadu, 8. septembra 2021. (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)

U protekla 24 sata, do petka u 15 sati, u Srbiji su od posledica zaražavanja Kovidom 19 preminule 53 osobe, a od 16.335 testiranih uzoraka, registrovano je 3.086 novih slučajeva, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 6.314 pacijenata, a na respiratorima ih je 240.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 22. novembra učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordiniranje primene preventivnih mera u radu škola.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u nedelji od 8. novembra do 18. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 2505, odnosno 0,33 odsto obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 11 odeljenja, koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u razredu promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 88 odeljenja koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i šest grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn u poslednjih 10 kalendarskih dana, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Radovanović: Korona će ostati s nama, navići ćemo se na nju

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je za FoNet da nema sumnje da novi virus "ostaje sa nama" i da će u doglednoj budućnosti biti deo životne zajednice u "kojoj ćemo se navići na njega", ali je procenio da neće biti dramatičnih skokova učestalosti.

Epidemiolog Zoran Radovanović
Epidemiolog Zoran Radovanović

On je poručio da se jednom merom ne može uticati na epidemiološki tok, već da one moraju ići u paketu, biti osmišljene i celishodne i potvrdio da će na proleće biti potrebna i četvrta doza vakcine, ukoliko se pokaže da vakcinisani trećom dozom počinju da obolevaju.

Mada se još ne zna koliko će trajati dejstvo treće doze vakcine, on veruje ipak da će biti nešto duže od dosadašnjih pet ili šest meseci.

Podseća da su pojedini svetski poznati imunolozi od početka tvrdili da će najverovatnije biti potrebne tri doze za takozvanu "primo vakcinaciju", koja funkcioniše tako što se primi jednom, pa mesec dana kasnije, a zatim i posle šest meseci.

"Onda se očekivalo da bi zaštita trajala nekoliko godina, ali je račun poremetio taj novi delta soj, zato što postoje nepodudaranja između originalnog vuhanskog soja prema kojem je vakcina pravljena i ovog delta soja, koji je malo drugačiji, zbog čega i zaštita traje kraće", objasnio je Radovanović.

Iako postoji mogućnost da se u nekom periodu korona svede na nivo sezonskog gripa, on napominje da bi trebalo imati u vidu da ni grip čovek ne dobije svake jeseni.

"Ima ljudi koji kažu da uvek preleže grip, a grip se preleži nekoliko puta u životu, svega četriri ili pet puta, sve ostalo su nazebi i druge infekcije gornjih respiratornih puteva", rekao je Radovanović.

Uprkos tome što je grip prilično ozbiljna bolest kod koje se čovek oseća "kao da ga je pregazio traktor", korona je mnogo opasnija, upozorio je on i predočio da posao države nije stao onog trenutka kada je nabavila vakcine, posebno zato što je proces vakcinacije spor.

"Dužnost države je da brine o pojedincima, čak iako sam ja glup, nesvestan, indoktriniran, država mora da brine o meni", naglasio je Radovanović.

On je to uporedio sa poštovanjem saobraćajnih propisa, jer neko može privatno da misli da mu pojas nije potreban, ali će ga policija kazniti, ne samo zato što ugrožava drugog, već zato što brine i o njemu.

Upitan o potencijalnom razdvajaju nevakcinisanih od vakcinisanih i "austrijskom scenariju", Radovanović je odgovorio da nevakcinisani ne mogu trajno biti zatvoreni. Prema njegovom viđenju, "takva mera je tu kao stimulus za njih da se opamete i da se vakcinišu, dakle, da im život bude toliko težak da nemaju drugog izbora nego da zavrnu rukav".

Govoreći o celishodnosti mera protiv pandemije, on se posebno osvrnuo situaciju sa školskom decom i poručio da bi, ako se već prekida normalan školski tok i uvodi produženi raspust, trebalo voditi računa da se deca ne zaražavaju na drugim mestima kada nisu u školi. Deca raspust koriste za druženje po kafićima ili odlaskom sa roditeljima u banje i druge turističke centre, zbog čega mera produženog raspusta nema veliki efekat, ukazao je Radovanović, koji zbog tih druženja očekuje izvestan porast broja zaraženih.

Brabić: Vakcinišite se

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u Srbiji, u starosnoj grupi od 18 do 30 godina samo 27,5 odsto vakcinisanih i pozvala mlade da se vakcinišu.

"Mislim da studenti treba da povuku. Studenti treba da daju primer. Ovo je jedna od stvari u kojoj studenti treba da povedu", rekla je Brnabić na panelu "Imunizacija mladih" koji je održan na Fakultetu organizacionih nauka.

XS
SM
MD
LG