Linkovi

SAD donirale Crnoj Gori 2,7 miliona dolara za borbu protiv kovida 19


Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović (Foto: Ministarstvo zdravlja/rtcg.me)
Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović (Foto: Ministarstvo zdravlja/rtcg.me)

Vlada SAD donirala je 2,7 miliona dolara Crnoj Gori za borbu protiv Kovida 19, u okviru Projekta jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na kovid 19, koji će implementirati crnogorsko ministarstvo zdravlja sa kancelarijom SZO u Podgorici, saopštili su zvaničnici.

“Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke se 18. novembra 2021. godine pridružila ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović i šefici Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mini Brajović, na događaju na kome je saopšteno da će Sjedinjene Države – preko Američke agencije za međunarodni razvoj - obezbijediti 2,7 miliona dolara u hitnoj pomoći Crnoj Gori za borbu protiv pandemije kovida 19”, saopšteno je na sajtu Ambasade SAD.

Prema navodima saopštenja, ova sredstva Američkog plana spašavanja omogućiće Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da se udruži sa Ministarstvom zdravlja kako bi povećala kapacitete za testiranje, poboljšala dostupnost dragocjenog tretmana kiseonikom za kovid pacijente, ojačala prevenciju i kontrolu infekcije u zdravstvenim ustanovama i povećala stopu vakcinacije, posebno u ruralnim područjima.

“U ime svih građana Crne Gore zahvaljujem ambasadi SAD u Podgorici na kontinuiranoj i izdašnoj prijateljskoj, profesionalnoj i ljudskoj podršci u svim oblastima, a posebno u zdravstvenoj sferi. Osjetljivi trenuci poput aktuelnog na globalnom nivou iziskuju globalna savezništva, a pomoć Vašingtona našoj zemlji kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na kOVID - 19 u Crnoj Gori, je kruna naše dosadašnje saradnje”, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je naglasila da će Projekat biti realizovan shodno najvišim profesionalnim standardima, prenosi RTCG.

“Zahvaljujući ovoj izuzetno značajnoj donaciji, Crna Gora će, kroz kontinuiranu kampanju na kojoj će počivati projekat, nastojati da dodatno osvijetli značaj i pospiješi proces imunizacije protiv koronavirusa koja je okosnica borbe protiv ove pošasti. Crna Gora je do danas obezbijedila preko milion i dvije stotine hiljada doza vakcina, a prvu dozu dobilo je blizu 60 odsto punoljetnih građana”, rekla je.

Ona je najavila da će, u isto vrijeme, “unaprijediti već ojačane kiseoničke kapacitete naših bolnica, ali i obezbijediti ozbiljan tempo testiranja, odnosno dalji nadzor epidemije za šta smo ranije dobili pohvale predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje”.

RTCG prenosi da je američka ambasadorka u Crnoj Gori rekla da će donacija pomoći Crnoj Gori da ojača lokalne kapacitete odgovora na Kovid kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i socio-ekonomski efekti krize.

XS
SM
MD
LG