Linkovi

Od Korone u Srbiji još 63 umrla, vladika Grigorije pozvao na vakcinaciju


Arhiva: Medicinski radnik priprema dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača AstraZeneka, u vakcinalnom centru u Ebersbergu, nedaleko od Minhena, Nemačka, 22. marta 2021.
Arhiva: Medicinski radnik priprema dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača AstraZeneka, u vakcinalnom centru u Ebersbergu, nedaleko od Minhena, Nemačka, 22. marta 2021.

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do subote u 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 preminulo 59 osoba, a registrovana su 3.484 nova slučaja zaraze među 14.699 testiranih, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 6.509 osoba, od kojih su 274 na respiratorima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je uvođenje kovid propusnica bilo ključno da se poveća broj vakcinisanih u Srbiji i da bi mogao da bude produžen rok u kome će te propusnice biti obavezne.

"Da li će to da bude da se te propusnice prošire na 24 časa ili nešto drugo, na tome ćemo insistirati", rekao je Lončar u Nišu gde su otvorene dve nove angio-sale za invazivno kardiološku dijagnostiku.

"Mi želimo da građani imaju sigurnost, ne želimo da građani budu taoci, posebno građani koji su se pridržavali svega, koji su se vakcinisali, da imaju strah da odu i do restorana i do bioskopa i da znaju kad odu tamo da je to bezbedna zona, da su tamo ili vakcinisani ili testirani ljudi", rekao je Lončar.

On je istakao da država želi da se prihvati nova normalnost, da omugući ljudima da žive, da izađu.

Vladika Grigorije: Vakcina nie napravlje na da nas ubije, već spase

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić objavio je video snimak u kom objašnjava da je odlučio da se vakciniše zato što želi da bude zdrav.

"Želim da živim i da budem u društvu ljudi, a pre svega imam poverenje kad je u pitanju činjenica da vakcina nije napravljena da nas ubije, već da nas spase", poručio je Grigorije, dodavši da zna da postoji "ogroman broj onih koji se plaše, podozrevaju i smatraju da su ugroženi vakcinacijom".

"Mi smo, uz punu odgovornost i sa svešću da nismo stručnjaci iz te oblasti, pozvali sve ljude da se vakcinišu, jer trenutno, a to je bilo saborno mišljenje svih episkopa kao i vladike ruskog Marka – ne postoji bolje rešenje u suzbijanju virusa nego što je vakcina", istakao je Grigorije u postu na Instagramu.

“Dan uoči održavanja konferencije, jedan izvanredan sveštenik Antiohijske pravoslavne crkve, koji je inače i lekar, predložio da se napravi apel koji bi se odnosio na sve ono što se u ovom momentu događa oko nas. Reč je o pozivu za koji znamo da nosi određene nedoumice – da se ljudi u svojim najbližim zdravstvenim centrima vakcinišu”, rekao je Grigorije u svom obraćanju.

XS
SM
MD
LG