Linkovi

Nemačka uvodi nove restrikcije zbog Kovida 19 dok broj zaraženih raste


Oznaka na ulazu restorana koja propisuje da je ulaz dozvoljen samo vakcinisani i onima koji su se oporavili od Kovida 19, u Berlinu, 15. novembra 2021.
Oznaka na ulazu restorana koja propisuje da je ulaz dozvoljen samo vakcinisani i onima koji su se oporavili od Kovida 19, u Berlinu, 15. novembra 2021.

Glavni grad Nemačke, Berlin, pridružio se u ponedeljak grupi od nekoliko nemačkih pokrajina u dozvoljavanju pristupa restoranima, bioskopima, muzejima i koncertnim prostorima samo ljudima koji su vakcinisani ili su nedavno preležali Kovid 19, jer novi slučajevi zaražavanja nastavljaju da rastu.

Državni centar za kontrolu zaraznih bolesti, Institut Robert Koh, izvestio je u ponedeljak da se broj novih slučajeva u zemlji na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana popeo na 303, što je prvi put da je stopa porasla preko 300 od početka pandemije. Rekord dolazi samo nedelju dana od neviđenog skoka na preko 200 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Samo 67,5 odsto nemačke populacije je potpuno vakcinisano. Veoma zarazna delta varijanta je hara kroz populaciju nevakcinisanih sa približavanjem zime, padom temperature i dužim boravkom ljudi u zatvorenim prostorima.

Nemački parlament trebalo bi da glasa u četvrtak o novom zakonskom okviru za ograničenja zbog Kovida 19 koji su sačinile tri stranke za koje se očekuje da će činiti sledeću vladajuću koaliciju u zemlji — Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate. Planovi se, kako se izveštava, jačaju kako bi se omogućila strožija ograničenja kontakta nego što je prvobitno planirano.

Očekuje se da će koalicija, koja se nada da će finalizirati svoje formiranje i stupiti na dužnost početkom sledećeg meseca, uvesti obaveznu vakcinaciju u nekim oblastima, što je korak kojem su se zvaničnici do sada odupirali.

Izveštaji kažu da će novi zakoni za 16 nemačkih pokrajina dati niz opcija koje mogu da se primene pojedinačno, s obzirom na to da stopa zaraze uveliko varira širom zemlje. Više stope su otkrivene u regionima sa najnižim stopama vakcinacije, odnosno u istočnoj i južnoj Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG