Linkovi

Crna Gora: Zabrana organizovanja dočeka Nove godine, svadbi, drugih masovnih okupljanja


ARHIVA - Zdravstveni radnici pripremaju doze vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa.
ARHIVA - Zdravstveni radnici pripremaju doze vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa.

Zdravstvene vlasti u Podgorici propisali su u petak novi set mjera za suzbijanje koronavirusa, koje uključuju zabrane svadbi, drugih masovnih okupljanja i organizaciju proslave Nove godine.

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori, zabranjuje se organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerata i masovnih okupljanja, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

"Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se rad ugostiteljskih objekata do ponoći", rekla je Borovinić-Bojović, navodeći da će nove mjere biti na snazi od 15. novembra.

Čelnici zdravstva vjeruju da će odluka o zabrani dočeka Nove godine biti “trajna”, jer ne očekuju da u tako kratko roku može doći do poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

“Epidemiološka situacija ne dozvoljava ovakva okupljanja i vjerujem da će biti potpuno trajna. Vi znate da situacija može da se izmijeni, ali ne vjerujem da za tako kratko vrijeme može da se izmijeni da bi dozvolili okupljanja na trgovima", rekla je Borovinić-Bojović na konferenciji za medije.

Ona je navela da koncertna okupljanja svakako organizuju mnogo ranije pa “ne bi bilo lijepo da se neko dovodi u nedoumicu da se nešto dogovori pa da se to ne realizuje”.

Zato će, kako je rekla, biti zabranjeno organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerata, masovnih okupljanja, kao i organizovanje ekskurzija i proslava rođendana.

"Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima domaćinstva", rekla je ministarka.

Borovinić Bojović podsjeća da je Nacionalna digitalna Kovid potvrda od ranije uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama, za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima.

"U međuvremenu, Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne Kovid potvrde za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku", rekla je Borovinić-Bojović.

XS
SM
MD
LG