Linkovi

Evropske vlade pooštravaju restrikcije za nevakcinisane


ARHIVA - Vakcinacija u Beču (Foto: Rojters/Lisi Niesner)
ARHIVA - Vakcinacija u Beču (Foto: Rojters/Lisi Niesner)

Vlada u Austriji je pod sve većim pritisom da uvede karantin za sve građane dok najgore pogođene pokrajine u zemlji najavljuju da će same usvojiti oštrije mere s obzirom na to da broj zaraženih od koronavirusa i dalje raste, uprkos tome što je ograničeno kretanje nevakcinisanih stanovnika.

Oko 66 odsto populacije u Austriji je u potpunosti vakcinisano, što je jedna od najnižh stopa u Evropi, dok je stopa zaraženih među najvećim.

Broj slučajeva kovida 19 naglo raste širom Evrope, zbog čega vlade ponovo razmatraju uvođenje nepopuralnih karantina. Holandija je uvela delimičnu izolaciju svih građana, dok je Austrija odlučila da za sada ne uvodi dodatne restrikcije vakcinisanim građanima.

"Ima vrlo malo prostora za manevar", poručio je u lokalnom parlamentu konzervativni guverner pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer, ukazujući na intenzivne nege pune pacijenata.

Najveća stopa zaraženih i najmanja stopa vakcinisanih u zemlji je u Gornjoj Austriji, u kojoj veliku podršku ima esktremno desničarska Slobodarska stranka, koja kritikuje vakcine. Uz susjedni Salcburg, ona je među najteže pogođenih 9 pokrajina. Obe su na granici sa Nemačkom.

"Ukoliko se sutra ne uvede karantin na nacionalnom nivou, definitivno će od naredne nedelje biti uveden na nekoliko sedmica u Gornjoj Austriji i našoj susednoj pokrajini Salcburgu", najavio je Štelcer.

Pokrajinska vlada Salcburga, koji se priprema za moguću situaciju u kojoj neće biti dovoljno kreveta na intenzivnim negama, potvrdila je da planira da zajedno sa Gornjom Austrijom uvede karantin.

Dnevni broj zaraženih u Austriji u četvrtak je dostigao novi rekord - 15.145. Najveći broj pre toga bio je 9.586 pre godinu dana kada je u Austriji uveden puni karantin.

U međuvremenu, Slovačka će da uvede oštrije mere za građane koji nisu vakcinisani protiv kovida zbog naglog rasta zaraženih i preopterećenog zdravstvenog sistema, najavio je premijer Eduard Heger u četvrtak.

U zemlji sa 5,5 miliona stanovnika je proteklih dana registrovan rekordan broj slučajeva, a najviše ih je bilo u utorak - 8.000.

"Reč je o karantinu za nevakcinisane", rekao je Heger na konferenciji za novinare.

Prema novim pravilima, samo vakcinisani ili građani koji su imali kovid proteklih 6 meseci mogu da ulaze u restorane, tržne centre, radnje u kojima se ne prodaju osnovne namirnice, te da prisustvuju javnim događajima.

Mere, koje stupaju na snagu u ponedeljak, trebalo bi da traju tri nedelje.

U Slovačkoj je jedna od najnižih stopa vakcinisanih u Evropskoj uniji - vakcinu je primilo 45 odsto ukupne populacije. Prosek u EU je 65 procenata. Od početka pandemije, od kovida je preminulo 13.725 osoba.

U najteže pogođenim područjima biće uvedene dodatne restrikcije za pojedine usluge, ukljućujući restorane koji će moći samo da dostavljaju hranu.

U Češkoj, vlada je takođe odobrila planove da se samo onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida proteklih šest meseci dozvoli da od ponedeljka idu u restorane, na događaje i da imaju pristup drugim uslugama, saopštio je u četvrtak premijer Andrej Babiš.

I ta zemlja se suočava sa novim rastom zaraženih, 22.551 slučajeva u utorak, i pokušava da podstakne kampanju vakcinacije.

U okviru novih mera, biće neophodno i testiranje na kovid 19 u kompanijama. Stopa vakcinisanih u Češkoj je takođe ispod proseka EU - 58 odsto ukupne populacije je imunizovano.

U Nemačkoj, poslanici su u četvrtak odobrili nove mere da bi se suzbilo naglo širenje koronavirusa nakon što su zdravstvene vlasti upozorile da bi zemlja mogla da ima "užasan Božić".

Prema novim merama, zaposleni moraju da dokažu da su vakcinisani, da su se nedavno oporavili od kovida ili da su negativni da bi imali pristup zajedničkom radnom prostoru, a slično pravilo će se odnositi na javni saobraćaj. Mere mora da odobri i gornji dom parlamenta.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti - Institut Robert Koh - saopštila je da je registrovano 65.371 novozaraženih, čime je oboren prethodni dnevni rekord.

Grčka će takođe od naredne nedelje da uvede dodatne restrikcije za nevakcinisane posle naglog rasta zaraženih proteklih nedelja, najavio je premijer Kirjakos Micotakis.

Građanima, koji nisu primili vakcinu protiv kovida, između ostalog će biti zabranjen pristup svim zatvorenim prostorima, uključujući bioskope, muzeje i teretane.

XS
SM
MD
LG