Linkovi

Fajzer dozvolio generičku verziju svoje pilule za kovid


ARHIVA - Fajzerov logo ispred sedišta kompanije u Njujorku (Foto: AP/Mark Lennihan)
ARHIVA - Fajzerov logo ispred sedišta kompanije u Njujorku (Foto: AP/Mark Lennihan)

Američka farmaceutska kompanija Fajzer potpisala je ugovor sa globalnom grupom za javno zdravlje, koju podržavaju Ujedinjene nacije, kojim se proizvođačima generičkih lekova dozvoljava da prave eksperimentalnu pilulu ove kompanije protiv Kovida 19, za 95 zemalja.

Američka farmaceutska kompanija u utorak je potpisala ugovor sa ženevskim Fondom patenata za lekove (MPP) da se pilula proizvodi za zemlje sa nižim i srednjim primanjima, koje čine oko 53 odsto svetske populacije.

Fajzer je u utorak zatražio od američkih regulatora dozvolu za hitnu upotrebu svoje pilule protiv Kovida, nazvane "pakslovid". Kompanija navodi da lek smanjuje rizik hospitalizacije i smrti za skoro 90% kod blažih ili srednje ozbiljnih slučajeva infekcije koronavirusom.

Dogovor je postignut i pre nego što je pilula dobila dozvolu regulatora, što je podstaklo nade da će pomoći da se brže okonča pandemija koronavirusa.

"Značajno je što će više od 4 milijarde ljudi imati pristup leku koji je po svemu sudeći efikasan, i koji je tek razvijen", izjavio je Esteban Buron iz Fonda patenata za lekove.

Jangćiong Hu, viša savetnica Lekara bez granica za pravna pitanja, izjavila je da je njena organizacija razočarana što pilula neće biti dostupna svim zemljama.

“Svet je do sada shvatio da pristup medicinskim sredstvima u lečenju kovida 19 mora da bude garantovan svima i svuda ako zaista želimo da kontrolišemo ovu pandemiju", izjavila je Hu.

Fajzer je saopštio da će zatražiti od američke Uprave za hranu i lekove i drugih regulatora da odobre upotrebu pilule što je pre moguće.

Kompanija neće imati profit od prodaje u zemljama sa niskim prihodima, gde je do sada dostavljeno manje od jedan odsto Fajzerove vakcine protiv kovida, i odreći će se procenta zarade u svim zemljama koje su pokrivene dogovorom, sve dok kovid bude bio globalna kriza javnog zdravlja.

Fond patenata za lekove objavio je u oktobru da je još jedan američki proizvodjač lekova, Merk, pristao da dozvoli drugim kompanijama da prave njegovu pilulu protiv kovida-19 za 105 siromašnijih zemalja.

Ranije ovog meseca, Merkova pilula je dozvoljena u Britaniji, dok čeka dozvolu regulatora u drugim zemljama.

Uprkos odlukama Fajzera i Merka da podele svoje patente za lekove protiv Kovida 19, Fajzer i drugi proizvođači vakcina odbili su da podele sa drugim kompanijama svoje formule vakcina, kako bi se povećala njihova proizvodnja.

XS
SM
MD
LG