Linkovi

Kovid u Srbiji: Broj umrlih i dalje visok, novozaraženih manje


Arhiva - Zdravstveni radnici premeštaju krevet sa obolelim od Kovida 19, u kovid bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 sata, do srede u 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 u Srbiji je preminulo 56 osoba, a od 18.016 testiranih osoba registrovano je 3.600 novih slučajeva infekcije, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

Na bolničkom lečenju je 6.160 osoba, od kojih je 254 na respiratoru.

Prve količine leka "molnupiravira", efikasnog protiv novih varijanti koronavirusa, stiže već u decembru za oko 50.000 pacijenata, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Radojević Škodrić je za Kurir, kako prenosi FoNet, rekla da Srbija nema ograničenja u količinama i može da "povuče" onoliko koliko je potrebno za sve pacijente. Obezbeđivanje "molnupiravira" i drugog novog antivirusnog leka "pakslovida" dodatno je oružje za lečenje infekcije korona virusom. Očekujemo da brzim i pravovremenim uvođenjem ove nove terapije rasteretimo bolničke kapacitete i smanjimo broj životno ugrozenih pacijenata, istakla je Radojević Škodrić.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da se epidemiološka situacija u Srbiji poboljšava i da je trend opadanja novozaraženih dobar. Naglasio je i da se interesovanje za vakcinaciju u Srbiji povećava i da je ono najveće u odnosu na države u komšiluku.

XS
SM
MD
LG