Linkovi

EU priznala digitalne kovid sertifikate Srbije, olakšano putovanje


Arhiva, ilustracija - Digitalni serkifikat EU na mobilnom telefonu.
Arhiva, ilustracija - Digitalni serkifikat EU na mobilnom telefonu.

Evropska komisija usvojila je u ponedeljak odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

Usvojene su četiri odluke kojima se potvrđuje da su kovid sertifikati koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni kovid sertifikatima EU, navodi se u odluci, prenosi N1.

Kao rezultat ove odluke, četiri zemlje biće povezane sa EU sistemom i njihovi kovid sertifikati će biti prihvatani pod istim uslovima kao i EU kovid sertifikati.

Istovremeno, ove četiri zemlje složile su se da prihvate EU kovid sertifikate za ulazak državljana EU na njihovu teritoriju, saopšteno je posle sastanka. Odluka stupa na snagu nakon objavljivanja u službenom listu u utorak.

N1 preneo je i izjavu komesara EU za pravosuđe Didija Rejndersa koji je rekao je da je zadovoljan činjenicom da se povećava broj zemalja koje se pridružuju sistemu EU.

"Sa današnjim odlukama, ukupno 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano je u okviru EU sistema digitalnih sertifikata", rekao je Rejnders.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da odluka znači da će putovanja biti mnogo jednostavnija za ljude iz navedenih zemalja.

XS
SM
MD
LG