Linkovi

SAD kupile 10 miliona doza Fajzerove antikovid pilule


ARHIVA - Fajzerova pilula protiv Kovida 19 (Foto: Reuters/Pfizer)

Sjedinjene Države kupile su 10 miliona doza eksperimentalne antivirusne pilule protiv kovida 19 kompanije "Fajzer", saopštio je u četvrtak predsednik Džo Bajden i dodao da će isporuka lekova početi do kraja 2021. godine.

Bajden je u saopštenju naveo da njegova administracija sprovodi pripreme da osigura da pilule budu lako dostupne i besplatne.

Fajzer je prethodno saopštio da je ugovor o kupovini pilula, potpisan sa američkom vladom, vredan 5 milijardi i 290 miliona dolara.

Ugovor je dvostruko veći od onog koji je vlada potpisala za kupovinu pilula kompanije "Merk", mada je cena Fajzerovog leka niža - oko 530 dolara u poređenju sa 700 dolara koliko košta Merkov.

Fajzer je ove nedelje od američkih regulatora zatražio da odobre hitnu upotrebu leka "Paxlovid" nakon što su rezultati kliničkih testova pokazali da je 89 odsto efikasan u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih slučajeva među osobama kod kojih postoji veći rizik od teške bolesti.

Kompanija je najavila da će početi da isporučuje pilule već ove godine ukoliko dobije zeleno svetlo američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

"Ovaj sporazum će osigurati da milioni doza ovog leka budu dostupni Amerikancima ako bude odobren", rekao je sekretar za zdravstvo Havijer Besera.

Dodao je da je vakcinacija protiv Kovida 19 prioritet, ali da bi pilule koje mogu da spreče hospitalizacije "mogle da spasu živote".

Fajzer je naveo da očekuje da će proizvesti 180.000 doza do kraja narednog meseca i najmanje 50 miliona do kraja 2022.

Američka vlada već je obezbedila 3,1 milion doza Merkove pilule za kovid za 2,2 milijarde dolara, sa pravima da kupi još 2 miliona u budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG