Linkovi

Tim Svetske zdravstvene organizacije: Mala verovatnoća da je Kovid procurio iz kineske laboratorije


Peter Ben Embarek, šef istraživačke misije SZO u Vuhanu (Foto: REUTERS/Aly Song)
Peter Ben Embarek, šef istraživačke misije SZO u Vuhanu (Foto: REUTERS/Aly Song)

Koronavirus su ljudima najverovatnije prenele životinje, saopštio je tim međunarodnih i kineskih stručnjaka koji u Kini istražuje poreklo Kovida 19.

Oni su, kao malo verovatnu, odbacili mogućnost da je virus procurio iz kineske laboratorije.

Peter Ben Embarek, stručnjak koji predvodi misiju Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je da preliminarni zaključci istraživanja ukazuju da je virus najverovatnije prešao sa slepog miša na druge životinje i zatim stigao do ljudi. Ukazao je da će u vezi sa time biti potrebno sprovesti dodatna istraživanja, javila je agencija Asošited pres.

Prema dostupnim nalazima malo je verovatna hipoteza po kojoj bi se laboratorijskim incidentom moglo objasniti prisustvo virusa među ljudskom populacijom”, rekao je Embarek.

Stručnjaci smatraju da je takva mogućnost toliko neverovatna da neće biti predložena kao osnova za buduće studije, rekao je Embarek.

"Boravak stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije u Vuhanu, kineskom gradu u kom su zabeleženi prvi slučajevi koronavirusa, nije u značajnom smislu promenio aktuelno poimanje početnih dana globalne pandemije", izjavio je Embarek.

Ali je ta priča dopunjena detaljima”, dodao je Embarek obraćajući se novinarima oglašavajući okončanje boravka stručnjaka SZO u Vuhanu koji je trajao četiri nedelje.

Tokom prethodnog perioda - Institut za virusologiju grada Vuhana, koji je prikupio brojne uzorke virusa, označavan je kao institucija koja bi mogla biti izvor epidemije, bilo da je to učinjeno slučajno ili sa namerom, izvestio je AP.

Kina i njene vlasti skoro punu godinu žustro odbacuju takav scenario, nudeći svetskoj javnosti nekoliko scenarija, po kojima su ljudi mogli oboleti od koronavirusa. Širom sveta je od posledica te bolesti preminulo 2,3 miliona ljudi.

Stručna misija Svetske zdravstvene organizacije bila je početni korak u procesu razumevanja porekla virusa – za koji su naučnici smatralli da je na ljude prešao sa divljih životinja.

Boravak stručnjaka SZO u Vuhanu organizaovan je u politički osetljivom trenutku za zvanični Peking. Razlog tome bilo je međunarodno nezadovoljstvo zbog navodnog neadekvatnog reagovanja u ranoj fazi pojave virus na području grada Vuhana.

U to spadaju navodi o direktivi kineskih vlasti o ograničavanju istraživanja epidemije u početnoj fazi, kao i zahteva naučnicima da se uzdrže od kontakata sa novinarima.

XS
SM
MD
LG