Linkovi

Borovinić-Bojović: U dogovoru sa Srbijom, sjutra stižu prve vakcine


ARHIVA - Kutije sa ampulama vakcine Sputnjik V (Foto: AP/Saeed Kaari/IKAC)

Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da će u dogovoru sa Srbijom, u srijedu u Crnu Goru stići prve količine ruske vakcine Sputnjik Ve protiv koronavirusa.

“Kao ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore u ime Ministarstva na čijem sam čelu i u ime cijele Vlade sa velikim zadovoljstvom obavještavam našu javnost da će sjutra, 17.f ebruara u Crnu Goru stići prve količine vakcine protiv koronavirusa SARS-CoV-2.”, saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da prva stiže “Sputnjik Ve vakcina, i to u količini od 2.000 doza sjutra, a još 2.000 u narednim danima , a obezbjeđena je u dogovoru sa Srbijom”.

ARHIVA - Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović (Foto: RFE/RL/Aleksandar Ljumović)
ARHIVA - Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović (Foto: RFE/RL/Aleksandar Ljumović)

Prema njenim riječima, “prvi od tih pregovora koji nam donosi vakcinu je onaj koji vodimo sa nama sudjednom i prijateljskom Srbijom... poslije više mojih razgovora sa uvaženim kolegom dr Lončarom, kao i potpredsjednika Vlade g. Abazovića sa premijerkom Anom Brnabić, prve vakcine biće sjutra na podgoričkom aerodromu”.

“Kao ljekar i humanista koji je od prvog dana u crvenoj Kovid zoni i direktnoj borbi sa virusom, u ime vlade, ministarstva i svoje lično ime želim da izrazim posebnu zahvalnost bratskoj i prijateljskoj državi Srbiji, koja je u ovom važnom trenutku prepoznala našu potrebu i pružila ruku našoj državi i svim našim građanima”, rekla je Borovinić Bojović.

Pored toga, kako je navela ministarka, Crna Gora “svakog dana čeka da pristigne i prvi kontingent iste vakcine, Sputnjik Ve, koji je dogovoren direktno sa Rusijom, a u narednom periodu očekuje se i vakcina kineskog Sinofarma, kao i Fajzerova vakcina”.

Ona je podsjetila da je “vakcinu protiv virusa koji planetu drži paralisanu skoro godinu, Vlada Crne Gore obezbijedila za nešto malo više od dva mjeseca” i poručila da “bezbjedna, efikasna i kvalitetna vakcina stiže u Crnu Goru”.

U Crnoj Gori sedam slučajeva britanskog soja koronavirusa

Crnogorske zdravstvene vlasti saopštile su u utorak da su od britanske laboratorije Charite iz Londona dobile potvrdu da je britanski soj virusa pronađen u sedam poslatih uzoraka, i najavile pooštravanje zdravstvenih mjera.

“Institut za javno zdravlje je od laboratorije Charite iz Londona dobio potvrdu da je britanski soj koronavirusa pronađen u sedam poslatih uzoraka. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskog soja, Radna grupa IJZ će predložiti strože zdravstvene mjere”, saopšteno je iz IJZ.

IJZ navodi da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja SARS-CoV-2 virusa kod nekoliko slučajeva.

“Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju "Charite" u Berlinu”, podsjećaju iz IJZ.

Prema navodima saopštenja, trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

"Zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone. Od identifikovanja ove varijante, pa do 11. februara 2021. godine, zabilježeno je približno 57.400 slučajeva u svijetu", piše u saopštenju.

Iz Instituta navode procjenu “da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno stogih protivepidemijskih mjera, ovo postati globalno dominantna varijanta virusa u sedmicama i mjesecima koji su pred nama”.

"Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku", poručili su iz IJZ i dodali da su sve navedene mjere “učinkovite i da nas mogu zaštititi i od novih sojeva koronavirusa”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG