Linkovi

Severna Koreja zahteva od SAD i Južne Koreje da prekinu zajedničke vojne vežbe


Južnokorejski borbeni avion F-15K učestvuje u vežbi bombardovanja zajedno sa snagama SAD, u Južmoj Koreji, 4. oktobra 2022.
Južnokorejski borbeni avion F-15K učestvuje u vežbi bombardovanja zajedno sa snagama SAD, u Južmoj Koreji, 4. oktobra 2022.

Severna Koreja je u ponedeljak objavila zahtev da Sjedinjene Država i Južne Koreje zaustave vojne vežbe velikih razmera, nazivajući ih provokacijom koja bi mogla da izazove "snažnije naknadne mere" iz Pjongjanga.

"Situacija na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini ponovo je ušla u fazu ozbiljne konfrontacije 'silom na silu' zbog neprestanih i nepromišljenih vojnih poteza SAD i Južne Koreje", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje koje je objavio zvaničnik te zemlje, a prenela novinska agencija KCNA.

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vežbi, sa stotinama ratnih aviona sa obe strane, izvodeći lažne napade 24 sata dnevno tokom većeg dela nedelje.

Operacija, nazvana Oluja opreza, trajaće do petka i obuhvata oko 240 ratnih aviona koji će izvesti oko 1.600 naleta, saopštile su američke vazduhoplovne snage.

Vašington i Seul veruju da će Pjongjang možda nastaviti sa testiranjem nuklearnih bombi po prvi put od 2017. i da su prihvatili strategiju "odvraćanja" Pjongjanga kroz velike vojne vežbe za koje neki sadašnji i bivši zvaničnici kažu da mogu da pogoršaju tenzije.

U saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Severna Koreja "spremna da preduzme sve neophodne mere za odbranu svog suvereniteta, bezbednosti naroda i teritorijalnog integriteta od spoljnih vojnih pretnji".

"Ako SAD budu kontinuirano istrajavale u teškim vojnim provokacijama, DNRK će uzeti u obzir snažnije naknadne mere", navodi se uz upotrebu inicijala zvaničnog imena Severne Koreje.

"Ako SAD ne žele bilo kakav ozbiljan razvoj događaja koji ne odgovara njihovim bezbednosnim interesima, trebalo bi odmah da zaustave beskorisne i neefikasne ratne vežbe. Ako ne, moraće u potpunosti da preuzmu krivicu za sve posledice".

Južnokorejske trupe su u petak završile 12-dnevne terenske vežbe Hoguk 22, koje su uključivale lažne amfibijske desante i prelaske reka, uključujući i neke vežbe sa američkim snagama.

Severna Koreja osuđuje zajedničke vežbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula. Kao odgovor na vežbe lansirala je rakete, izvodila vazdušne vežbe i ispaljivala artiljeriju u more.

Ignorisano je ponovljene pozive SAD da se nastave pregovori o nuklearnom i raketnom programu i umesto toga je ove godine Sever je krenuo u do sada neviđen talas testiranja raketa.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs ponovio je u ponedeljak pozive Severnoj Koreji da se vrati pregovorima, dodajući da se američka politika traženja potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva nije promenila.

On je na brifingu za novinare upitan o komentarima koje je prošle nedelje izneo visoki američki zvaničnik odgovoran za nuklearnu politiku koji je izazvao pažnju rekavši da bi Vašington bio voljan da se uključi u pregovore o kontroli naoružanja sa Severnom Korejom, za šta neki stručnjaci kažu da bi zahtevalo priznanje Severne Koreje kao nuklearno naoružane države.

Na pitanje da li će Sjedinjene Države na kraju priznati Severnu Koreju kao takvu, Prajs je odgovorio:

"To nije naša politika. Ne predviđam da će to ikada postati naša politika".

XS
SM
MD
LG