Linkovi

Bajden najavio ubrzavanje vakcinacije protiv Kovida 19


Radnik kliničkog centra UNC prima vakcinu od svoje koleginice, u Čapel Hilu, Karolina, 2. februara 2021.
Radnik kliničkog centra UNC prima vakcinu od svoje koleginice, u Čapel Hilu, Karolina, 2. februara 2021.

Bela kuća najavila je u utorak nove mere za povećanje stope vakcinacija protiv Kovida 19, uključujući distribuciju vakcina odabranim apotekama širom zemlje.

"Nadovezujući se na prošlonedeljnu najavu, administracija Bajden-Haris povećaće ukupnu, nedeljnu zalihu vakcina državama, zajednicama i teritorijama, na 10,5 miliona doza širom zemlje počev od ove nedelje“, navodi se u sapštenju Bele kuće, uz napomenu da ovo predstavlja povećanje ponude vakcina za 22 odsto od kada je predsednik Džo Bajden na dužnost 20. januara.

U saopštenju se takođe kaže da će federalna vlada nadoknaditi državama i teritorijama nabavku zaliha poput maski i rukavica, dok se SAD nastavljaju da se bore protiv rekordnog broja zaraženih virusom i smrtnih slučajeva.

U saopštenju nalazi se i spisak apoteka za koje se očekuje da će vakcinu dibiti već sledeće nedelje, uz napomenu da se veliki deo američkog stanovništva oslanja na lokalne apoteke koje csvake godine dobijaju vakcinu protiv gripa.

Saopštenje dolazi pošto su se mnoge države žalile da nemaju dovoljno vakcina za zbrinjavanje ugrožene populacije. U gradovima poput Nju Orleansa, mnogi Amerikanci su prijavili da su im zakazani termini za vakcinaciju otkazani zbog nedostatka doza.

Studije Asošijeted presa i Njujojr tajmsa otkrile su da se populacija Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca vakciniše u manjem procentu od bele populacije širom zemlje.

Ipak, podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je više Amerikanaca vakcinisano protiv bolesti nego što je obolelo od nje. Prema CDC-u, u Sjedinjenim Državama je primenjeno 32 miliona doza vakcine. Od utorka popodne, SAD su potvrdile 26,4 miliona slučajeva virusa.

XS
SM
MD
LG