Linkovi

Studija: Terapija antitelima kompanije Astra Zeneka sprečava Kovid-19


Nova terapija antitelima, koju je razvila farmaceutska kompania Astra Zeneka, smanjila je rizik razvoja simptoma Kovida-19 za 77% u završnoj (trećoj) fazi kliničkog istraživanja, što znači da je farmaceutska kompanija na putu da ponudi zaštitu onima koji loše reaguju na vakcine.

Kompanija je saopštila da je 75% učesnika studije koji su primali terapiju – dve vrste antitela koja je otkrio Medicinski centar Univerziteta Vanderbilt – bolovalo od hroničnih stanja, uključujući i slabiji imunološki odgovor na vakcine.

Dok se vakcine oslanjanju na imunološki sistem da razvije arsenal usmerenih antitela i ćelija za borbu protiv infekcije, Astra Zenekina terapija AZD7442 sastoji se od antitela proizvedenih u laboratoriji, koja su napravljena tako da mesecima ostanu u telu kako bi ugušila koronavirus u slučaju infekcije.

Slične terapije lekom iz klase monoklonskih antitela koja oponašaju prirodne proteine ljudskog imunološkog sistema razvijaju kompanije Regeneron, Eli Lili I GlaksoSmitKlajn sa partnerom, kompanijom Vir. Ali, Astra Zeneka je prva koja je objavila pozitivne podatke o sprečavanju Kovida na osnovu testiranja terapije antitelima.

Međutim, uz dobru vest o terapiji Astra Zeneka je uporedo objavila i drugo saopštenje – da je istraživanje lečenja retke neurološke bolesti amiotropska lateralna skleroza (ALS) koje je obavljala biofarmceutska kompanija Aleksion, koju je nedavno kupila Astra Zeneka – obustavljeno zbog nedostatka efikasnosti.

Direktor Astra Zeneke Mene Pangalos izjavio je da su rezultati probne terapije sakupljeni tri meseca nakon što su učesnicima ubrzigana antitela I da će naučnici pratiti stanje još 15 meseci, u nadi da će kompanija moći da ovu terapiju proglasi dobrom zaštitom od Kovida preko cele godine.

XS
SM
MD
LG