Linkovi

SZO: Nema konačnih dokaza da je treća doza vakcine potrebna


Mnoge zemlje, uključujući i Srbiju, građanima nude treću dozu vakcine

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je podaci koji ukazuju na potrebu za trećom dozom vakcine protiv Kovida - nisu definitivni.

Predstavnici SZO su ranije pozvali da se uvede moratorijum na treću dozu dok stanovnici siromašnih zemalja ne dobiju barem jednu dozu vakcine.

Na redovnom brifingu u Ženevi, glavna naučnica SZO Somja Svaminatan kazala je da organizacija svoje zaključke bazira na naučnim dokazima i da rezultati istraživanja "ne pokazuju nedvosmisleno da je treća doza potrebna".

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je saglasan sa tom ocenom i ističe da postoji i moralni aspekt u tome što bogate zemlje svojim građanima nude treću dozu, a siromašne nemaju ni za prvu dozu vakcine.

On je to uporedio sa scenom da se čoveku koji ima pojas za spasavanje daje još jedan, dok se drugi ljudi oko njega dave, i dodao da "buster" vakcine neće uraditi mnogo na tome da se svet oporavi od pandemije.

SZO ocenjuje da bi dalje širenje virusa sprečilo to kada bi bar 10 odsto svetske populacije primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Na brifingu u Ženevi, predstavnici SZO su se osvrnuli i na kineske tvrdnje da virus "nije nastao laboratoriji u Vuhanu, već u američkoj vojnoj bazi u Merilendu".

Jedan od direktora SZO, Majk Rajan, rekao je da su sve teorije o poreklu virusa na stolu, ail da u tvrdnjama Pekinga ima kontradiktornosti - jer odbacuje mogućnost da je virus nastao u vuhanskoj laboratoriji, ali ne i da je nastao u nekoj drugoj.

XS
SM
MD
LG