Linkovi

Novi Zeland uveo karantin zbog jednog slučaja Kovida 19, u međuvremenu potvrđena još četiri


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern na konferenciji za novinare u Velingtonu

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern uvela je u utorak trodnevni karantin u zemlji nakon što je u Oklendu, drugom najvećem gradu, prijavljen jedan slučaj lokalnog prenošenja Kovida 19.

U međuvremenu, tokom noći potvrđena su četiri nova slučaja, među kojima je i radnik u bolnici u Oklendu, tako da je ukupan broj slučajeva u zemlji sada pet, potvrdio je potrparol vlade.

Potvrđeno je i da su svi slučajevi zaraze delta varijantom i da su povezani sa prvim slučajem.

Originalni slučaj, prvi na Novom Zelandu proteklih šest meseci, registrovan je kod 58-godišnjeg muškarca koji je bio u poseti obližnjem gradu Koromandel, mada još nije poznato kako se zarazio koronavirusom.

Premijerka Džasinda Ardern je na konferenciji za novinare u utorak rekla da će Oklend i Koromandel biti u sedmodnevnom, a ostatak zemlje u trodnevnom karantinu.

"Delta je promenila situaciju. To znači da ponovo moramo da uložimo velike i rane napore da zaustavimo prenošenje. Na drugim mestima smo videli šta može da se dogodi ako ne uspostavimo kontrolu. Imamo samo jednu šansu", upozorila je Ardern.

Novi Zeland je jedna od poslednjih država u kojima je registrovana delta varijanta koronavirusa, koja se veoma brzo prenosi.

Prema novim merama, škole, kancelarije i radnje će biti zatvorene, a radiće samo vitalne službe. Slične mere su poslednji put ukinute u martu.

Novi Zeland, sa 5 miliona stanovnika, jedna je od najuspešnijih država kada je reč o suzbijanju Kovida 19. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u zemlji je registrovano samo 2.914 zaraženih i 26 smrtnih slučajeva.

Novi Zeland je uspešan u borbi protiv pandemije delom i zato što je poslednjih 18 meseci zatvorio granice za sve koji nisu državljani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG