Linkovi

Izrael: Treća doza vakcine protiv Kovida 19 značajno smanjuje rizik od infekcije


Jehuda Vidavski, preživeli Holokausta star 102 godine, prima treću dozu Fajzerova vakcine u Tel Avivu, Izraelu
Jehuda Vidavski, preživeli Holokausta star 102 godine, prima treću dozu Fajzerova vakcine u Tel Avivu, Izraelu

Treća doza vakcine protiv Kovida 19 kompanije Fajzer značajno je poboljšala zaštitu od infekcije i ozbiljnih oblika bolesti među starijima od 60 godina u Izraelu u poređenju sa onima koji su primili dve doze, navodi se u izveštaju koji je u nedelju objavilo Ministarstvo zdravlja te zemlje, prenosi agencija Rojters.

Podaci su u četvrtak predstavljeni na sastanku odbora eksperata za vakcinaciju pri ministarstvu i objavljeni u nedelju na vebsajtu, mada puni detalji istraživanja nisu objavljeni.

Rezultati su slični odvojenim statističkim podacima koje je prošle nedelje objavio zdravstveni centar Makabi, jedna od nekoliko organizacija koje daju takozvane bustere da bi pokušala da suzbiju širenje delta soja koronavirusa.

Pozivajući se na podatke izraelskih instituta Gertner i KI, zvaničnici ministarstva su saopštili da je među starijima od 60 godina, zaštita protiv zaraze 10 dana posle primanja treće doze bila četiri puta veća nego posle dve.

Zaštita od ozbiljnih bolesti i hospitalizacije je bila pet do šest puta veća deset dana posle treće doze kod iste starosne grupe koja je naročito podložna Kovidu 19.

Stariji od 60 godina su prvi primili vakcinu u Izraelu kada je počela kampanja imunizacije u decembru prošle godine.

Ministarstvo zdravlja je proteklih nedelja navelo da zaštita koju vakcina pruža slabi tokom vremena i kod starijih i mlađih osoba. Većina vakcinisanih ljudi koji su se ozbiljno razboleli u Izraelu bila je starija od 60 godina ili je imala hronična oboljenja.

Izrael je počeo da daje treću dozu starijima od 60 godina 30. jula. U četvrtak je spustio tu starosnu granicu na 40, a u grupu koja ispunjava uslove za primanje dodatne doze vakcine uključio je i trudnice, nastavnike i zdravstvene radnike koji su još mlađi.

Treća doza daje se samo onima koji su primilu drugu pre najmanje pet meseci.

U Izraelu, koji od juna pokušava da suzbije širenje delta soja, trenutno je jedna od najvećih stopa zaraženih po glavi stanovnika. Treću dozu primilo je blizu 1,5 od 9,3 miliona stanovnika.

Sjedinjene Države su takođe objavile planove za davanje treće doze svim građanima, a slične kampanje su najavljene i u Kanadi, Francuskoj i Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG