Linkovi

Elektorski koledž glasa o ishodu američkih predsedničkih izbora


Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju.
Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju.

Elektorski koledž, koji se sastoji od ukupno 538 predstavnika pedeset američkih država, sastaje se u ponedeljak kada bi formalno trebalo da potvrdi rezultate američkih predsedničkih izbora na kojima je predviđena pobeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Gde se sastaje Elektorski koledž?

Elektorski koledž ne zaseda na jednoj lokaciji, već se elektori svake od država, kao i Okruga Kolumbija, sastaju u sedištu lokalne izvršne vlasti. U procesu se koriste glasački listići i elektori se izjašnjavaju za predsedničkog i potpredsedničkog kandidata.

Nakon toga glasovi se prebrojavaju i elektori potpisuju šest potvrda izbornih rezultata.

Te potvrde pridodaju se sertifikatima izbornih rezultata koji su odobrili guverneri američkih država. Ta pošiljka šalje se zvaničnicima u skladu sa američkim zakonima - od kojih je najznačajniji predsednik Senata i ujedno američki potpredsednik Majk Pens.

Taj primerak će se kasnije, u januaru, prebrojavati u Kongresu.


Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju. Elektori gotovo uvek glasaju za predsedničkog kandidata koji je pobedio u državi koju predstavljaju.

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama po kojima je kandidat Demoratske stranke Džozef Bajden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232 – koliko ih ima aktuelni predsdnik i kandidat republikanaca Donald Tramp.

Inače, u petak je američki Vrhovni sud odbacio tužbu američke države Teksas kojom je traženo poništavanje rezultata predsedničkih izbora u ključnim državama Pensilvaniji, Džordžiji, Mičigenu i Viskonsinu.

Vrhovni sud doneo je presudu po kojoj Teksas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinelo da umesto njega – izbornu pobedu odnese demokratski kandidat.

Najkorumpiraniji izbori u američkoj istoriji”, jedna je od poslednjih zamerki koju je u nedelju, dan uoči glasanja Elektorskog koledža, na izborne rezultate i proces izneo aktuelni predsednik Tramp.

Njegove brojne objave o navodnoj neregularnosti američkog izbornog procesa kompanija Tviter označavala je nepouzdanim - odnosno tvrdnjama koje ne odgovoraju stvarnom epilogu glasanja 3. novembra.

Posle izjašnjavanja Elektorskog koledža - rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsednik Džozef Bajden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

Šta je proces potvrde izbornih rezultata?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG