Linkovi

Istraživanje: Većina Amerikanaca podržava strožije zakone o kontroli oružja


Vatreno oružje u prodavnici u Hadson Folsu, u Njujorku (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Vatreno oružje u prodavnici u Hadson Folsu, u Njujorku (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Većina punoljetnih Amerikanaca želi strožije zakone o oružju i smatra da oružano nasilje raste širom zemlje, pokazuju rezultati novog istraživanja javnog mnjenja prema kojem postoji široka javna podrška za niz restrikcija, među kojima su i mnoge koje državaju većina republikanaca i vlasnika oružja, prenosi agencija Asošijeted pres.

Prema anketi Haris škole za javnu politiku Univerziteta Čikaga i Asošijeted presa - Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, strožije zakone podržava 71 odsto Amerikanca, od kojih su oko polovine republikanci, velika većina demokrata i većina onih u domaćinstvima sa oružjem.

Anketa je sprovedena od 28. jula do 1. avgusta, nakon niza masovnih ubistava - od prodavnice u Njujorku do škole u Teksasu i parade na Dan nezavisnosti u Ilinoisu - i rasta broja žrtava oružanog nasilja 2020. godine zbog kojeg je to pitanje dobilo veću pažnju u javnosti.

Ukupno, 80 odsto Amerikanaca smatra da oružano nasilje raste širom zemlje, dok dve trećine ocenjuje da raste u njihovoj državi, mada manje od polovine veruje da je to slučaj u mestima u kojima žive, pokazuju rezultati ankete.

Pitanje kako sprečiti oružano nasilje već dugo vremena izaziva podele među političarima i biračima, zbog čega je teško promeniti zakone o oružju. Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je u junu proširila pravo na nošenje oružja, ocenom da je ustavno pravo građana da nose vatreno oružje u javnosti radi samoodbrane.

Kasnije istog meseca, predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o kontroli oružja, koji je usvojen uz podršku obe stranke. Zakon, odobren posle niza pucnjava kao što je ona u Juvaldeu u Teksasu gde je ubijeno 19 učenika i dve nastavnice, predstavljao je umereni kompromis i najznačajniju meru za rešavanje pitanja oružanog nasilja koja je usvojena u Kongresu poslednjih više decenija.

Prema istraživanju javnog mnjenja, većina punoljetnih građana smatra da su smanjenje oružanog nasilja i zaštita prava na oružje važna pitanja. Većina Amerikanaca, iz obe stranke, podržava bezbednosnu proveru svih kupaca oružja na nacionalnom nivou i zakon kojim se mentalno obolele osobe sprečavaju da kupuju oružje.

Takođe podržavaju da se sudovima dozvoli da privremeno spreče ljude za koje se smatra da su opasni po sebe i druge, da kupe oružje, da se podigne starosna granica za kupovinu na 21. godinu širom zemlje, te da se zabrani onima koji su osuđeni za porodično nasilje da kupe oružje.

Istraživanje pokazuje i da 59 odsto Amerikanaca podržava zabranu AR-15 i sličnih automatskih puški, a podrška za to je mnogo veća među demokratama - 83 odsto - nego republikancima - 35 procenata.

Prema novoj anketi, 88 odsto Amerikanaca smatra da je sprečavanje masovnih pucnjava izuzetno ili veoma važno, a gotovo isti procenat ima isto mišljenje o smanjenju oružanog nasilja. Međutim, 60 odsto kaže da je veoma važno da ljudi mogu da poseduju oružje radi lične zaštite.

Ukupno, 52 procenta Amerikanaca - među kojima 65 odsto republikanaca i 39 odsto demokrata - kaže da su smanjenje masovnih pucnjava i zaštita prava na oružje za ličnu zaštitu veoma važni.

Profesor na Univerzitetu Čikaga Jens Ludvig kaže da rezultati ankete pokazuju da strahovanja protivnika ograničenja na nošenje oružja nisu opravdana. Organizacije koje promovišu pravo na nošenje oružja, koje predvodi Nacionalo udruženje vlasnika vatrenog oružja (NRA) tvrde da će bilo kakve restrikcije dovesti do nacionalnih zabrana svih oružja i municije.

Međutim, Ludvig, direktor Kriminalističke laboratorije Univerziteta Čikaga, kaže da anketa pokazuje da su stavovi većine Amerikanaca kompleksniji i da postoji podrška za određene promene čak i mešu republikancima, koji se na zvaničnim pozicijama često protive kontroli oružja.

Istraživanje pokazuje i da samo oko 30 odsto Amerikanaca podržava zakon kojim se ljudima omogućava da nose oružje u javnosti, bez dozvole. Od toga, 78 odsto demokrata je protiv, dok je među republikancima, 47 procenata ZA a 39 protiv.

XS
SM
MD
LG