Linkovi

Zakon o oružju u Senatu: Čega ima, a šta je izostavljeno


Protest aktivista ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu, maj 2022.
Protest aktivista ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu, maj 2022.

VAŠINGTON - Američki Senat bi ove nedelje mogao da glasa o predlogu zakona o strožoj kontroli kupovine oružja, pošto je grupa senatora iz obe stranke saopštila da je postigla dogovor o tom predlogu, posle dva masovna ubistva u Juvaldeu i Bafalu.

Da bi bilo koji zakon mogao da se stavi na glasanje u Senatu, potrebno je da to podrži 60 senatora. Demokrate i republikanci imaju jednak broj mesta -po 50 - pa je podršku ovom predlogu već dalo 10 republikanaca.

Evo glavnih tačaka zakonskog predloga.

Pravo države da oduzima oružje

Ovim zakonskim predlogom državama se daje pravo da donesu mere kojima se sprečava da oružje završi u rukama osuđivanih ili onih koji su opasni za sebe ili društvo. Mere se moraju uskladiti sa ustavom zagarantovanim pravima i federalnim i državnim procedurama.

Zabrana automatskog oružja

Iako je predsednik SAD DŽo Bajden apelovao na Kongres da ponovo uvede zabranu automatskog oružja, koja je istekla 2004, to je u ovom predlogu izostavljeno. Dok je mera bila na snazi, bili su zabranjeni proizvodnja, promet i posedovanje poluautomatskog i automatskog oružja. Međutim, takvoj meri se sada oštro protive republikanci i ovoga puta je izostavljena.

Detaljnije provere kupaca mlađih od 21 godine

Zakon predviđa da se produži period provere eventualnih krivičnih dosijea i mentalnih problema kod kupaca mlađih od 21 godine. Podrazumeva unakrsne provere u državnim i lokalnim bazama podataka.

Povećanje starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja

Ovim predlogom se ne predviđa povećanje starosne granice za kupovinu poluautomatkog oružja na 21 godinu na federalnom nivou. To znači da i dalje mogu da ga kupe i 18-godišnjaci u pojedinim državama. Federalna starosna granica za kupovinu pištolja je 21 godina.

Kazne za nelegalne prodavce

Ako bude usvojen, ovaj zakon predviđa veće kazne za nelegalne trgovce oružjem, odnosno one koji preprodaju oružje koje ne bi ni smeli da poseduju. Takođe se definiše ko su legalni federalni trgovci oružjem.

Federalne bezbednosne provere

Zakon ne predviđa da se produži period bezbednosne provere kupaca oružja sa 3 na 10 dana. Takođe ne pokriva "rupu" u aktuelnim zakonima, odnosno ne bavi se prodajom oružja preko interneta i na sajmovima - gde se obično i ne rade bezbednosne provere kupaca.

Mentalno zdravlje

Zakonom predviđa povećanje sredstava za lokalne programe sprečavanja samoubistava i mentalnog zdravlja, a zdravstvene usluge u oblasti mentalnog zdravlja čine se dostupnijim za maloletnike i porodice. Predviđeno je i onlajn savetovanje, kao i centri za podršku, identifikaciju i prevenciju oružanog nasilja u školama.

Tužbe protiv proizvođača oružja

Zakonom nije predviđeno ukidanje federalne zaštite koju imaju proizvođači oružja, a koja ih štiti od tužbi u slučajevima kada je nasilje počinjeno njhovim oružjem.

Bezbednost u školama

Zakonom je predviđeno izdvajanje više novca iz federalnih fondova kako bi se škole bolje obezbedile. Biće izdvojeno više novca i za programe sprečavanja nasilja u školama, kao i obuke učenika i nastavnika.

XS
SM
MD
LG