Linkovi

FBI: Broj ubistava u 2020. u SAD porastao gotovo za 30 odsto


Arhiva, ilustracija - Policijska traka sa natpisom: "Mesto zločina - ne prelazi".
Arhiva, ilustracija - Policijska traka sa natpisom: "Mesto zločina - ne prelazi".

Broj ubistava u Sjedinenim Državama porastao su za skoro 30 odsto prošle godine u odnosu na 2019. godinu, što je deo ukupnog porasta nasilnog kriminala u zemlji, izvestio je u ponedeljak Federalni istražni biro (FBI).

U svom godišnjem izveštaju o statistici kriminala, FBI navodi da je prošle godine u SAD počinjeno skoro 1,3 miliona nasilnih zločina, što je za 5,6 odsto više u odnosu na 2019. godinu, a to je prvi porast u četiri godine. Prijavljeno je skoro 18.000 ubistava, saopštio je FBI.

U izveštaju FBI naglašena je veza između pucnjava i ubistava. Prema podacima, ubistva povezana sa vatrenim oružjem u proseku su više od dva u svake tri takve smrti.

FBI, najveća kriminalističko-istražna agencija u zemlji, saopštio je da je počinjeno više od 6,4 miliona imovinskih krivičnih djela, što je za 7,8 odsto manje u odnosu na godinu ranije, a 18. godinu zaredom taj broj opada.

Iako se povećao broj ubistava i krivičnih dela ubistva iz nehata, FBI navodi da je broj pljački pao za 9,3 posto, a silovanja za 12 posto, dok je procenjeni broj teških krivičnih dela porastao za 12,1 posto.

Među imovinskim zločinima, u izveštaju FBI se kaže da je broj provala pao za 7,4 posto, krađa za 10,6 posto, ali su krađe motornih vozila porasle za 11,8 posto.

Zajedno, žrtve imovinskih zločina, ne računajući požare, pretrpele su gubitke procenjene na 17,5 milijardi dolara 2020. godine, navodi se u izveštaju.

Agencije za sprovođenje zakona širom SAD uhapsile su prošle godine 7,6 miliona ljudi, ne računajući privedene zbog saobraćajnih prekršaja, navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG