Linkovi

Predstavnički dom usvojio predlog zakona o strožoj kontroli oružja


Arhiva - Detalj sa protesta podrške za strožu kontrolu naoružavanja (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Arhiva - Detalj sa protesta podrške za strožu kontrolu naoružavanja (Foto: AP/Jose Luis Magana)

VAŠINGTON -Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona o strožijoj kontroli oružja koji je poslat predsedniku Džozefu Bajdenu – nakon čijeg potpisivanja će postati zakon.

Predlog zakona podržalo je 234 članova Predstavničkog doma, dok ih je 193 glasalo protiv. Među njima nije bio nijedan demokrata, dok je četrnaest republikanaca podržalo predlog zakona.

"Ovaj predlog sadrži nekoliko važnih koraka koji mogu spasiti živote. Ne samo od zastrašujućih masovnih pucnjava, već i od kriminala, samoubistava i nesreća sa tragičnim posledicama", izjavila je predsedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi tokom debate.

Dan ranije isti zakonski predlog, koji su izradili senatori obe partije, usvojen je u Senatu - u danu kada je i Vrhovni sud odlučio da olabavi propise za nošenje pištolja. I te dve odluke ilustruju koliko je Amerika podeljena oko oružja.

Senatori su glasali o predlogu zakona posle masovnih ubistava u Juvaldeu i Bafalu. Za je glasalo 65 senatora, 33 je bilo protiv, i ovo je prvi zakonski akt o kontroli oružja koji se našao pred Senatom u proteklih 30 godina.

"Dvostranački predlog će zaštititi Amerikance. Deca u školi i cele zajednice biće bezbedniji zbog toga. Predstavnički dom treba brzo da glasa o ovom predlogu i da ga pošalje na moj potpis", rekao je predsednik SAD DŽo Bajden.

Predstavnički dom bi mogao zakon da uvede u proceduru u petak, a da se o njemu glasa narednim danima. Očekuje se da svi republikanci u Predstavničkom domu glasaju protiv, ali demokrate imaju potrebnu većinu. A ako bude usvojen, ide na potpis Bajdenu i onda stupa na snagu.

Zakon, čiji podržavaoci smatraju da će spasavati živote, ima skromne domete i njegov najvažniji deo je obaveza da se temeljnije rade bezbednosne provere kupaca.

Republikanci nisu želeli komproms po pitanju drugih mera, poput zabrane prodaje automatskog oružja, koju podržavaju demokrate i Bajden.

"Ovo nije lek za oružano nasilje u našoj zemlji, ali je važan korak u tom pravcu", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

U istom danu, Vrhovni sud SAD je odlučio da presudi protiv države Njujork koja je samo određenim grupama dozvoljavala da nose oružje u futroli van kuće. Sud je utvrdio da se tim zakonom krši Drugi amandman američkog ustava koji građanima daje pravo da "poseduju i nose oružje". Sada će svi građani moći da nose oružje van kuće u svrhu samoodbrane, rekao je Vrhovni sud.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava određena ograničenja po pitanju oružja, a procenat je obično i veći posle masovnih ubistava poput skorašnjih u Teksasu i Njujorku.

Demokrate su upozorile da bi presuda Vrhovnog suda mogla da ima ozbiljne posledice na bezbednost.

"Presuda Vrhovnog suda je pogrešna. Veoma sam zabrinut što je sud oduzeo pravo institucijama da zaštite građane i to će uticati na bezbednost u celoj zemlji", rekao je demokratski senator Kris Marfi, koji se godinama zalaže za strožu kontrolu oružja.

Samo u 2022. od vatrenog oružja stradalo je 20.800 ljudi, uključujući i samoubistva, saoptštila je grupa Gun Violence Archive.

XS
SM
MD
LG