Linkovi

Bajden pozvao na zabranu prodaje poluautomatskog oružja


Predsednik Džo Bajden govori na proslavi usvajanja Zakona o bezbednijim zajednicama u Beloj kući, 11. jula 2022.
Predsednik Džo Bajden govori na proslavi usvajanja Zakona o bezbednijim zajednicama u Beloj kući, 11. jula 2022.

Predsednik Džo Bajden izjavio je da su Sjedinjene Države "preplavljene oružjem rata" i ponovo pozvao na zabranu prodaje poluautomatskog oružja, na proslavi u Beloj kući povodom usvajanja prvog značajnog federalnog zakona o bezbednosti oružja u poslednjih trideset godina.

Kongres do sada nije pokazivao ozbiljniju nameru da zabrani prodaju poluautomatskog oružja, nakon što je takva zabrana istekla 2004. godine, ali se Bajden nada da će moći da iskoristi sve veći bes Amerikanaca zbog masovnih pucnjava kako bi izvršio pritisak na članove Kongresa da promene mišljenje.

"Poluautomatsko oružje mora da bude zabranjeno... Prodaja je bila zabranjena i čvrsto sam rešen da ponovo zabranimo to oružje kao i magacine visokog kapaciteta", poručio je Bajden.

Demokratski predsednik je takođe izjavio da bi članovi Kongresa trebalo da usvoje zakone o bezbednom čuvanju oružja, koji će značiti da se pozivaju na odgovornost pojedinci koji ne "zaključavaju dobro svoje oružje."

Bajden je takođe izjavio da podržava Drugi amandman Ustava koji Amerikancima garantuje pravo na posedovanje vatrenog oružja ali je rekao da "pravo na nošenje oružja nije apsolutno pravo koje može da dominira svim drugima."

Manuel Oliver, otac žrtve pucnjave u srednjoj školi u Parklendu na Floridi, pozvao je na dodatnu akciju u kontroli oružja za vreme Bajdenovog govora, 11. jula 2022.
Manuel Oliver, otac žrtve pucnjave u srednjoj školi u Parklendu na Floridi, pozvao je na dodatnu akciju u kontroli oružja za vreme Bajdenovog govora, 11. jula 2022.

Na skupu u Beloj kući Bajdenu se pridružila potpredsednica Kamala Haris, a u publici su bili brojni članovi Kongresa koji su glasali za zakon, i rođaci nekih od žrtava masovnih pucnjava, među kojima i članovi porodica onih nedavno ubijenih u Juvaldeu u Teksasu, Bafalu u Njujorku i Hajlend parku u Ilinoisu.

“Zbog vašeg rada, aktivizma i hrabrosti, životi će biti spaseni danas i sutra", rekao je Bajden. "Nećemo spasiti svaki život u epidemiji oružanog nasilja", dodao je. "ali da je ovaj zakon bio na snazi pre nekoliko godina, pa čak i prošle godine, spasili bi se životi."

Prisutan je bio i Manuel Oliver, otac srednjoškolca ubijenog u pucnjavi u Parklendu na Floridi, koji je ustao za vreme Bajdenovog govora, i prekinuo ga, po svemu sudeći ističući da se usvojenim zakonom nije otišlo dovoljno daleko. Bajden je pozvao prisutne da ga saslušaju i pozvao Olivera da sasluša njegovo obraćanje do kraja, ali je obezbeđenje, kasnije, ipak izvelo Olivera iz Bele kuće.

Dvostranački zakon usvojen je u Kongresu samo nekoliko nedelja posle masovnih pucnjava u Juvaldeu i Bafalu, u kojima je poginulo više od 30 ljudi, među kojima je bilo 19 dece iz jedne osnovne škole. Zakon sadrži odredbe kojima se američkim državama pomaže da drže oružje podalje od osoba za koje je procenjeno da predstavljaju opasnost po sebe ili druge. Takođe se blokira prodaja oružja pojedincima osuđenim zbog zlostavljanja partnera sa kojima su živeli u nevenčanim zajenidcama, i sprečava prodaja oružja onima koji su osuđeni zbog nasilja u porodici.

Iste nedelje kada je usvojen zakon, Vrhovni sud je dozvolio još šira prava vlasnicima oružja.

Kontrola oružja je kontroverzno pitanje u Americi, a pokušaji da se uvedu novi sistemi kontrole u prodaju oružja su stalno doživljavali neuspeh.

Bajden, koji pokušava da popravi svoj rejting popularnosti pred izbore 8. novembra, u političkoj kampanji je obećao da će ostvariti pobede u domenu kontrole oružja.

Predsednik je u subotu pozvao Amerikance da putem tekst poruka - što je nova strategija u komunikacijama Bele kuće - podele sa njima svoje priče o tome kako je na njih uticalo oružano nasilje, a na skupu u Beloj kući u ponedeljak je preneo neke od tih priča o ljudima traumatizovanim zbog pucnjava i deci koja su ostala siročad zbog oružanog nasilja.

XS
SM
MD
LG