Linkovi

Brisel nemoćan pred Prištinom, ključ u rukama Vašingtona


Najviši predstavnici Kosova i dalje odolevaju pritisku iz Evropske unije i odbijaju da ukinu takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH. Analitičari smatraju da Federika Mogerini, koja u ime EU vodi pregovore Beograda i Prištine, sama nema mehanizme da prisili Prištinu na ukidanje taksi i da bi za takav potez bila neophodna rekacija najvažnijih evropskih prestonica, ali na prvom mestu - Sjedinjenih Država.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je u utorak da će Vlada Kosova ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije tek onda kada Srbija bude priznala Kosovo.

"Takse su odluka Vlade i ta odluka je legitimna. Vlada se izjasnila koji su razlozi. Obavestili smo i vlade ostalih zemalja i partnera - zato što je ugrožena nacionalna bezbednost Kosova, zato što je sprečena slobodna trgovina netarifnim barijerama i zato što je Kosovo ometano na spoljnom planu. Ako Srbija prizna Kosovo mi smo zainteresovani da već danas povučemo takse", izjavio je Ramuš Haradinaj u Prištini.

Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, smatra da Federika Mogerini ima mehanizme da natera Prištinu "na bilo šta, uključujići i spuštanje carina", međutim - da li će do toga doći zavisi od drugih centara moći, pre svega od Vašingtona i još nekih evropskih prestonica.

"Zato izgleda da je Mogerini nemoćna, a po mom mišljenju ona je nemoćna zato što se sa drugih strana 'tvrdi pazar'. Tek ako bi dobila podršku Vašingtona, Berlina, Pariza, Mogerini bi mogla da pokaže svoju pravu moć i utiče na skidanje taksi na Kosovu", rekao je Švarm za Glas Amerike.

Švarm podseća da javnost zapravo ne zna zaista o čemu razgovaraju Vučić i Tači i da se ne zna kako teku pregovori. U ovom trenutku postoji i otvoren sukob između kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, pa je uvođenje i održavanje taksi pokušaj Haradinaja da "ostane u sedlu" i da ojača svoju poziciju na Kosovu. Drugi deo priče je to što sigurno i Haradinaj i Tači za ovakvo svoje delovanje imaju podršku iz sveta, prvenstveno iz Sjedinjenih Država, smatra Švarm.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da se pokazalo da Federika Mogerini loše procenjuje situaciju i da ona pregovore vodi u "maniru birokrate koji želi da, eto, njegov proces nije potpuno propao", čime se "samo dalje nanosi šteta tom procesu".

Mehanizmi za pritisak na Prištinu, nastavlja Janjić, postoje ali da bi se išlo na mehanizme EU, moraju biti prvo iscrpljeni mehanizmi CEFTA-e, a ni jedna od strana još nije ni počela sa tim.

"Zato, mislim da je ovde reč o političkoj igri u kojoj Mogerinijeva učestvuje i da će se ove takse držati sve dok ne prođu izbori i da oni služe, kada je Kosovo u pitanju, da se pojača kosovska pregovaračka pozicija. Pri tome, naravno, niko ne pita za cenu koju će platiti proizvođači i građani, pre svega Kosova", izjavio je Janjić za Glas Amerike.

Mogerini je tokom najnovije runde pregovora ponovila ono što Beograd traži - da se ukinu takse od 100 odsto pre početka razgovora. Međutim, kosovska strana je jasno rekla - i to pred Mogerini – da ne da neće sada da ukida takse, već da će ih ukinuti tek na kraju razgovora.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, za razliku od Švarma i Janjića, misli da ne postoje mehanizmi kojima bi Mogerinijeva, na ovom stadijumu evropskih integracija Kosova, mogla da prisili vlasti u Prištini da odluke o taksama stave van snage, te da bi odluku o eventualnim reprekusijama protiv Kosova mogle da donesu samo države članice EU.

Savković podseća da Kosovo formalno još nije ni kandidat za članstvo u Uniji i ocenjuje da su kosovski lideri "dovedeni do zida", pošto je 2018. bila "loša godina po njih", zaključno sa neuspehom liberalizacije viznog režima, zbog čega oni sada pokuašvaju da pokažu čvrstinu prema drugoj strani u pregovorima, da se nametnu kao akter i da promene celu dinamiku.

Dok se na jednoj strani vode razgovori o normalizaciji, na drugoj se vodi bitka oko državnosti, a te dve stvari je "jako teško pomiriti", smatra Savković. To da je državnost pitanje od ogromnog značaja u međunarodnim odnosima pokazuje i činjenica da vlasti u Prištini uslovljavaju ukidanje carina priznavanjem Kosova od strane Beograda, odnosno da je priznanje ono što Kosovo prvenstveno interesuje.

"I tu je EU na jednoj vrsti gubitka, jer EU je pokušala baš zato što želi da zaobiđe to mučno i teško pitanje državnosti, da ide putem normalizacije", kaže Savković i zaključuje: "Jedino Sjedinjene Države mogu da ubede vlasti u Prištini da ukinu taksu. To bi morala da bude zajednička akcija SAD, Nemačke i EU".

XS
SM
MD
LG