Linkovi

Predsednik opštine Preševo: Za Albance neprihvatljiva razmena teritorija


Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi
Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi rekao je u intervjuu za Glas Amerike da stav predsednika Srbije o razgraničenju i predsednika Kosova o korekciji granica vidi kao pokušaj pomirenja Prištine i Beograda i uspostavljanja osnove za budućnost. Međutim po njegovim rečima za Albance na jugu Srbije neprihvatljiva je bilo kakva razmena teritorija već samo to da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi kaže da treba voditi računa kada se razgovara o granicama posebno na Balkanu jer, kako kaže, do sada, kad god se pričalo o granicama bilo je problema i konflikta. On je kazao da je za Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trenutno najvažnije da svi budu deo Kosova ili da svi ostanu u Srbiji.

Sledeće što je važno jeste da ovim pitanjem granica nikako ne izazovemo i druge posledice po druge države - da Srbi u republici Srpskoj mogu da kažu da i oni sada hoće da budu deo Srbije, Bošnjaci u Sandžaku da mogu da kažu da hoće da budu deo Bosne ili Kosova, a Mađari na severu Srbije da kazu da žele da budu deo Mađarske. Albanci u makedniji da mogu kažu da žele da budu deo Albanije ili Kosaova. Dakle treba da budemo pažljivi oko ovoga, a Albanci žele samo mir u regionu. To je cilj svih Albanaca, i onih u Albaniji, i onih na Kosovu i onih u Makediniji i albanske manjine u Srbiji. Hocemo mir i stabilnost”.

Arifi kaže da je za Albance sa juga Srbije neprihvatljivo da sever Kosova pripadne Srbiji, čak i po cenu da Preševo, Bujanovac i Medveđa ostanu deo Srbije.

Mi smo protiv bilo kakve razmene teritorija. Mi smo imali referendum 1992. i na tom referndumu Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca tražili su široku teritorijalnu i političku autonomiju i pravo da budemo deo Kosova. Predsednik Tači uzima u obzir ovaj referendum i on se ne osvrće na Preševo u dnosu na sever Kosova. Ako sam ga ja dobro razumeo on je protiv teritorijalne razmene, ali se on osvrće na taj referendum kada priča o Preševu, i to je u redu. U redu je o tome pricati i pregovarati, jer je to demokratski čin Albanaca iz Preševevske doline. Ali, mi kazemo da hoćemo da svi Albanci, ponavljam iz Preševa Bujanovca i Medveđe budemo deo Republike Kosova, a ako ne može tako ostaćemo svi ovde da se borimo za svoja prava”.

Arifi je istakao da je želja Albanaca iz Preševa Bujanovca i Medveđe da budu deo Kosova jer su i oni, kako je rekao, investirali u Kosovo.

“Mi smo dali doprinos da postoji Kosovo, odnosno da Kosovo bude realnost. Većina ljudi je sada skpetično, pita da li je to moguće?! Mi o ovome pričamo tri decenije ništa se ne dešava, a sto bi se sada desilo, a i uplašeni su zato što misle da će nas podeliti i da će deo pripasti Kosovu, a da će deo ostati u Srbiji i to utiče na naše planove. To navodi ljude da misle o tome šta će se dogovoriti i kako da ulažu u svoje kuće, biznise itd.., jer ne znaju šta će da se dogodi. Tako misle moji građani ovde, ali u principu oni vole da budu deo Kosova, ali ne na štetu Kosova, posebno ako to znači da će sever Kosova postati deo Srbije. To bi bila šteta za Kosovo i zato mi Albanci iz Preševske doline kažemo – stanite - ne želimo da je iko oštecen zbog nas. Mi želimo Republiku Kosovo koju će da prizna Srbija i koja će postati deo međunarodne zajednice, odnosno Ujedinjenih nacija, želimo jaku republiku. To je primarno, a sekundarno je da budemo deo te republike, ukoliko to nije loše za region”, rekao je Šćiprim Arifi u intervjuu za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG