Linkovi

Poseta Tačija severu Kosova - provokacija ili normalna stvar?


Predsednik Kosova tokom obilaska jezera Gazivode u subotu, 29. septembra 2018.

Analitičari i građani na Kosovu, Srbi i Albanci, različito ocenjuju posetu predsednika Kosova Hašima Tačija severu Kosova. Dok je za Srbe to čista provokacija, za Albance je potpuno normalna stvar, a ima i onih koji smatraju da je Tači jezero Gazivode pre dva dana obišao u dogovoru sa Beogradom.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi za Glas Amerike kaže da je Hašim Tači predsednik svih građana Kosova - i Albanaca i Srba i svih ostalih i da ne vidi ništa čudno što je obišao sever Kosova i jezero Gazivode, jer je to - prema njegovim rečima - deo normalizacije odnosa. Ono što ga kako kaže iznenađuje je reakcija zvaničnog Beograda na tu posetu.

Poseta Tačija severu Kosova - provokacija ili normalna stvar?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

”Kako gospodin Vučić nikada nije reagovao kada je predsednik Vlade Republike Kosova Ramuš Haradinaj bio na severu, s obzirom da je gospodin Haradinaj sam juče rekao da on ide i nikada nije reagovao na takvu jednu posetu. Takođe, veoma je čudno da kada predsednik republike Kosova Hašim Tači ide u opštine južno od Ibra i posećuje ih kao prvi čovek države Kosovo, nema reagovanja gospodina Vučića i njegovih zvaničnika”, kaže Šeholi.

Izvršni direktor Aktiva, jedne od najaktivnijih nevladinih organizacija u severnoj Mitrovici Miodrag Milićević smatra da je predsednik Kosova Hašim Tači obilaskom jezera Gazivode želeo da skrene pažnju sa masovnog protesta Pokreta Samoopredeljenje, koji je tog dana održan u Prištini protiv Tačijeve ideje o korekciji granica.

”Vidim to više kao želju za odvlačenje pažnje sa tako jednog masovnog skupa i ako pogledate natpise u medijima, dominantna vest je bila tog dana poseta Tačija Gazivodama i naravno dolazak Rosu jedinice na sever. Međutim hiljadu puta je ponovljeno u javnosti da je uz dogovor između Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske Unije, naravno i stroge garancije Kfor-a tako nešto nemoguće bez prethodnog obaveštavanja lokalnih samouprava na severu Kosova”, kazao je Milićević.

Građani Prištine - Albanci sa kojima smo razgovarali smatraju da Hašim Tači može da obiđe svaki deo Kosova, ali su ipak mišljenja da je najnovija poseta Tačija dogovorena sa Beogradom. S druge strane Srbi u severnoj Mitrovici smatraju da je poseta Hašima Tačija jezeru Gazivode čista provokacija

Albanci u Prištini

“Dobro gledam na tu posetu, i vreme je bilo dobro, voda je tu, nije otišla nigde. Mislim da su se dobro dogovorili Vučić i Tači”.

“Čovek je otišao da poseti deo svoje države. Zašto je Vučić tražio dozvolu da dođe, jer je došao u tuđu državu”.

“Mislim da su se dogovorili sa Vučićem, inače ne bi on tamo išao sigurno, to je jedna obična farsa”.

Srbi u severnoj Mitrovici

“Nikoga to nije oduševilo, da su došli nekim normalnim putem, a ne sa tolikom policijom drugačije bi se pričalo. Ipak veliki broj policajaca, naoružanih ljudi, ne donosi ništa dobro”.

“Na to gledm kao na politički performans koji je namenjen njegovim glasačima”.

“To je još jedna u niz provokacija i to nije prvi put, a nažalost mislim da nije ni poslednji”.

Napad na lokal posle posete

Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je pre dva dana na severu Kosova u pratnji pripadnika specijalne jedinice Policije Kosova.

On je obišao prelaz Brnjak, a posle toga i jezero Gazivode, gde se provozao čamcem.

Na lokal „Kod Draževića“ u opštini Zubin Potok, gde je predsednik Kosova tokom svoje posete popio kafu, u noći između subote i nedelje pucano je iz automatskog oružja, a povređenih nije bilo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG