Linkovi

Palmer na Kosovu: Dijalog jedini mehanizam


Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer sa Daliborom Jevtićem, zamenikom premijera Kosova i Igorom Simićem.
Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer sa Daliborom Jevtićem, zamenikom premijera Kosova i Igorom Simićem.

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer boravi danas na Kosovu. Nakon odvojenih sastanaka Palmera sa predsednikom, premijerom Kosova i predstavnicima Srpske liste u kosovskim institucijama, zvaničnici Kosova su poručili da je dijalog jedini mehanizam za rešavanje problema.

Zajednica srpskih opština, stvaranje uslova za bolji povratak raseljenih i rešavanje pitanja uzurpirane imovine bile su glavne teme razgovora zamenika premijera Kosova Dalibora Jevtića i poslanika u Skupštini Kosova Igora Simića sa vršiocem družnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.

Razgovarali smo o Zajednici srpskih opština i izrazili naš nedvosmisleni stav da ZSO mora da bude formirana jedino u skladu sa briselskim sporazumom i nikako drugačije. U skladu s tim smo gospodina Palmera upoznali sa svim onim što je postignuto briselskim sporazumom I načinom na koji to treba da se implementira”, rekao je Dalibor Jevtić.

Jevtić je za Glas Amerike kazao su on i Simić sa američkim zvaničnikom razgovarali i o događajima od 26. marta kada je u Severnoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

“Posebno smo izrazili zabrinutost nakon onog što se dešavalo u Mitrovici gde smo bili brutalno fizicki napadnuti i kada je urađeno nešto što se nikako ne može nazvati profesionalnom policijskom akcijom”, kazao je Jevtić.

Na sastanku je, kako kaže Jevtić, bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Ono što smo još poručili jeste da smo mi orijentisani ka dijalogu, podrzavamo taj proces. Razgovor je jedini način da se prevaziđu svi problemi i još jednom smo dali nedvosmislenu podršku procesu dijaloga u Briselu uz puno poštovanje svih postignutih dogovora, ne selektivno i jednostrano. To je naš jedini interes, kao što je naš jedini interes mir i stabilnost i ništa drugo, rekao je Jevtić.

Američki diplomata Metju Palmer i predsednik Kosova Hašim Tači
Američki diplomata Metju Palmer i predsednik Kosova Hašim Tači

Metju Palmer se danas sastao i sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

U sopštenju iz kabineta predsednika Kosova se navodi da su Tači i Palmer ocenili da “samo dijalog vodi do regionalne stabilnosti i dugoročnog mira” i da ostaje i jedini i nezamenjivi mehanizam za rešavanje problema u ovom regionu.

XS
SM
MD
LG