Linkovi

Senator Džonson: Tramp želi da reši pitanje Kosova


Američki senator Ron Džonson, republikanac iz Viskonsina, u razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Jovanom Đurović

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je da se reši pitanje Kosova, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike republikanski senator i predsedavajući senatskog Pododbora za Evropu - Ron Džonson. On ponavlja da SAD ne postavljaju crvene linije kada je reč o rešavanju tog pitanja i da ohrabruju lidere na dogovor, ali ističe da to neće biti ni lako ni brzo. Džonson je govorio o tome i da li zapadu smetaju česte posete Aleksandra Vučića Moskvi i zašto je Amerika promenila kurs u politici prema Srbiji.

Treći susret predsednika Srbije i Rusije ove godine. Tema Kosovo, ali bez ikakvih konkretnih informacija. Česti susreti Vučića i Putina ne brinu Ameriku, kaže republikanski senator Ron Džonson koji je nedavno bio na Balkanu, treći put ove godine. Džonson ističe da razume Vučićevu potrebu da održava dobre odnose sa Rusijom iako, kaže, Rusija za razliku od zapada Srbiji ne nudi ekonomski prosperitet.

"Nemam problem s tim što Vučić želi da održava dobre odnose sa Rusijom i da nastavi dijalog sa Vladimirom Putinom. Ali mislim da je jasno rekao u kom smeru će ići srpska ekonomija i srpsko društvo - ka zapadu".

Glas Amerike: I dalje mu verujete, najkraće rečeno?

Džonson: "Da, želimo da uradimo sve što možemo da ohrabrimo i omogućimo predsedniku Vučiću i zvaničnicima sa Kosova da reše ovaj dugogodišnji spor i postignu dogovor koji će omogućiti stabilnost na Balkanu".

Svesti incidente na minimum

Međutim, stabilnost je - sudeći prema realnosti - dosta daleko. Na odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija na jezero Gazivode, srpski predsednik je odgovorio podizanjem nivoa borbene gotovosti i to je samo jedan od incidenata u proteklih nekoliko meseci.

Glas Amerike: Kako je moguće doći do rešenja ako tenzije tako često rastu?

Džonson: "Nadajmo se da ove incidente možemo da svedemo na minimum, da dvojica lidera nastave dijalog i potragu za rešenjem. Amerika je tu da ih podrži i da im da prostor. Dogovor moraju postići dve vlade i niko im ništa ne može nametati".

Amerika, ponavlja Džonson ono što je rekao u Beogradu, nema crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, otvorena je za „teritorijalne korekcije“ i ne ograničava dogovor vremenski. Ovakav stav SAD zastupaju proteklih nekoliko meseci, ne i od početka Trampovog mandata.

Preokret u američkoj politici prema Kosovu

Glas Amerike: Očigledan je preokret u američkoj politici prema Srbiji i Kosovu. Da li je predsednik Tramp i lično zainteresovan da se ovo pitanje reši?

Džonson: "Jeste. Ova administracija je zainteresovana. Tri puta sam putovao na Balkan, jer me je na to ohrabrio pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel. Ljudi u Srbiji i na Kosovu treba da budu sigurni da su ova adminsitracija, Senat, Kongres zainteresovani da pomognu da se dođe do rešenja. Znate, predsednik Tramp ima malo drugačiji pristup u rešavanju nekih pitanja, razmišlja van utvrđenih okvira. Ali uviđamo koliko je važan Balkan i koliko je važno da se stabilizuje".

Politički nestabilna je i Makedonija, u kojoj je zapad podržao rezultate referenduma na kojem nije glasao dovoljan broj birača. Senator Džonson kaže da je sada ključ u dvojici premijera - Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, a da će SAD nastaviti da podržavaju sprovođenje nepopularnog sporazuma. Što bi, kaže, učinile i u slučaju da Vučić i Tači postignu dogovor nepopularan u obe zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG