Linkovi

Dan planete na Kosovu: Urbana bašta u centru Prištine


Instalacija "Urbana bašta" u centru Prištine povodom Dana planete 2021. (Foto: VOA)

Uoči obeležavanja Međunarodnog dana planete - 22. aprila - na Kosovu je postavljena instalacija “Urbana bašta”. Ceremoniji je prisustvovala i predsednica Kosova Vjosa Osmani, a događaj je od medija pratio samo Glas Amerike. Inicijatori brojnih aktivnosti koje će povodom Dana planete Zemlje biti održane i narednih dana su Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), UN Habitat i ostale agencije svetske organizacije na Kosovu.

Jednonedeljna kampanja povodom Međunarodnog dana planete Zemlje počela je postavljanjem instalacije “Urbana bašta”, na glavnom prištinskom trgu u centru grada, sa ciljem podizanja svesti o značaju kolektivne odgovornosti za zaštitu životne sredine.

“Cilj ove kampanje da se borci za zaštitu životne sredine udruže zajedno i da pozivaju na zeleniju životnu sredinu. Važno je da pokrijemo važne teme, a jedna od tih tema je i zelene urbane sredine i to nas dovodi do ove instalacije. Ova instalacija ostaće ovde tri nedelje. Ozeleniće ovaj trg i ukazaće na važnost zelenih površina u gradovima koje nisu važne samo da nam bude prijatno kada smo napolju, već one pružaju i svež vazduh. Takođe, gradovi su otporniji ukoliko ima zelenila, posebno kada su velike vrućine. To je suština ove instalacije koju ćemo kasnije predati prištinskom univerzitetu”, rekla je za Glas Amerike menadžerka kancelarije UNDP-a na Kosovu za životnu sredinu Enisa Serhati.

Vjosa Osmani, predsednica Kosova
Vjosa Osmani, predsednica Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je za Glas Amerike da bi svi trebalo da daju doprinos u zaštiti životne sredine.

“Projekti kao ovaj koji su organizovani, ovaj put od strane UNDP-a i UN Habitata, su veoma značajni i utiču na povećanje svesti ne samo institucija nego i svih građana o tome koliko je važno očuvanje životne sredine. Kako vreme prolazi, imamo nove metode koje nam pomažu da svako od nas više doprinese i ova bašta koju vidimo ovde kao urbana bašta je savršen metod da pokažemo da i unutar grada može da se zaštiti priroda, zato što kad zemlja govori mi svi treba da slušamo. To je naša zajednička kuća, pa prema tome svako od nas treba da doprinese da je održimo čistom, i ne samo zemlju nego i vazduh koji udišemo svaki dan, a i vodu koju pijemo”, rekla je Vjosa Osmani.

Ceremoniji postavljanja “urbane bašte” u centru Prištine prisustvovala je i ambasadorka Švedske na Kosovu Karin Hernmark Ahinli.

“Pitanje životne sredine jedno je od tri prioriteta za Švedsku kada je u pitanju naš rad na Kosovu. Mi imamo dugoročni plan da radimo na životnoj sredini i klimatskim promenama na Kosovu, tako da mi prirodno podržavamo i ovaj današnji događaj”, rekla je za Glas Amerike ambasadorka Švedske.

Dan planete na Kosovu: Urbana bašta u centru Prištine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Poslanica u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja smatra da je životna sredina na Kosovu u velikoj meri ugrožena i da bi institucije trebalo da posebnu pažnju posvete ovom pitanju.

“Mi smo svedoci uništavanja životne sredine i nedostatka balansa između razvoja i životne sredine. Mi podržavamo ovakve događaje i podsećamo da nam treba više zelenila u gradovima. Definitivno nam treba više drveća i čistije okruženje, čistija voda, zemlja i vazduh”, kazala je Kusari-Ljilja za Glas Amerike.

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila, a ovogodišnji moto je “Obnovimo našu Zemlju”. Tim povodom na Kosovu će i narednih dana biti organizovani brojni događaji u organizaciji kosovskih agencija Ujedinjenih nacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG