Linkovi

Drugi protest “Odbranimo reke Stare planine”: Reci ne za MHE


Durgi po redu protest protiv izgradnje MHE u Beogradu, Foto: VOA
Durgi po redu protest protiv izgradnje MHE u Beogradu, Foto: VOA

U Pionirskom parku u Beogradu održan je protest protiv izgradnje derivacionih hidroelektrana, a govornici na protestu poručili su po drugi put u glavnom gradu, da neće dati svoje reke i prirodno bogatstvo.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, Foto: VOA
Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, Foto: VOA


Sastanak pokreta koji se bore za očuvanje reka Stare planine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zakazan je za 28. septembar, a jedan od vođa tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je danas Vučiću da će ili rešiti problem izgradnje mini-hidroelektrana (MHE) ili će imati „rat za vodu“. Jovanović u intervjuu za Glas Amerike kaže i da ne očekuje ništa od sastanka sa predsednikom, kao i da će zahtevati da taj razgovor bude potpuno otvoren za javnost.

On je naveo da je za dve godine održano više od 20 protesta zbog toga što se, kako je naveo, naveo nadležne institucije „prave blesave i ćute“. Jovanović podseća da su se po pitanju izgradnje mini hidroelektrana izjasnili gotovo svi „od Akademije nauka do čobanina“ i svi su rekli ne za MHE.

Okupljeni su izneli zahteve - koje će preneti i predsedniku Vučiću - momentalno zaustavljanje gradnje svih MHE u celoj Srbiji, kao i rušenje svih MHE tamo gde je prekršen zakon.

Na protestu se okupljenima obratio i čovek koji je simbol borbe protiv MHE - Desimir Desko Stojanov iz sela Rakite, koji je dočekan ovacijama: "Ovde sam da kažem istinu koja me boli. Kad država ne radi, onda mi imamo problem. Mi državu nećemo menjati, ostaćemo, a one koji ne valjaju, njih ćemo menjati".

Govornici na protestu protiv izgradnje MHE u Pinoirskom parku, Foto: VOA
Govornici na protestu protiv izgradnje MHE u Pinoirskom parku, Foto: VOA

Predstavnik Riverwatch organizacije Urlih Ejhelman, zahvalio se građanima Srbije na buni zbog MHE, rekavši da svima u Evropi govori da se ugledaju na ono sto se dešava ovde.

"Plavo srce Evrope kuca ovde! Morate da nastavite da se borite! Budite ujedinjeni!", rekao je Ejhelman.

Protest u Pionirskom parku organizovali su pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine.

XS
SM
MD
LG