Linkovi

Tvorac aplikacije "AirCare": Svi dišemo isti vazduh


Softverski inženjer Gorjan Jovanovski iz Skoplja napravio je aplikaciju AirCare koja je sada dostupna i u Sjedinjenim Državama.
Softverski inženjer Gorjan Jovanovski iz Skoplja napravio je aplikaciju AirCare koja je sada dostupna i u Sjedinjenim Državama.

Mladi makedonski programer sa vizijom je tvorac aplikacije AirCare, koja je trenutno postala hit i koju instalira sve više ljudi, ne samo u Makedoniji, već i u regionu. Kako prenosi Jane Bojadžievski iz makedonske redakcije Glasa Amerike, AirCare je sada dostupan sa informacijama o kvalitetu vazduha i u Sjedinjenim Državama.

Gorjan Jovanovski, 27-godišnji stanovnik Skoplja, softverski je inženjer koji stoji iza aplikacije AirCare, poznate kao My Air, koja daje podatke o zagađenju vazduha u 39 zemalja, na 8 jezika. Kaže da aplikacija kombinuje njegove dve strasti - tehnologiju i ekologiju.

Glas Amerike: Šta je AirCare?

Jovanovski: AirCare je aplikacija za vaš mobilni telefon ili laptop, preko koje možete da saznate kakav je vazduh oko vas, koliko je zagađen I šta tačno udišete.

Tvorac aplikacije AirCare: Svi dišemo isti vazduh
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Glas Amerike: Koliko su informacije merodavne, koje metode koristite?

Jovanovski: Informacije dobijamo iz tri glavna izvora: iz državnih mernih stanica za zagađenje vazduha, privatnih mernih stanica i satelitskih mernih stanica kao i podataka Evropske svemirske agencije I NASA-e.

Aplikacija MojVozduh, ili AirCare, postoji od 2015. godine u Makedoniji. Od 2019. godine prva zemlja u regionu na koju se popularna aplikacija proširila je Srbija, jer se i sama suočava sa ogromnim izazovom zbog zagađenja.

Glas Amerike: Zašto je danas važno da borba za čistiji vazduh bude još glasnija? Šta je zalog?

Jovanovski: "Ceo svet je zalog. Klimatske promene. Zagađenje je jedna od posledica s kojom se suočavamo zbog klimatskih promena. Svi na svetu, ne samo Makedonija kao pojedinačna zemlja, moramo da promenimo navike i radimo na čistijoj, zelenijoj, ekološkoj budućnosti ako želimo da preživimo kao ljudski rod.

Aplikacija AirCare daje vam podatke o kvalitetu vazduha u vašoj okolini.
Aplikacija AirCare daje vam podatke o kvalitetu vazduha u vašoj okolini.

Glas Amerike: Najnovija zemlja dodata u aplikaciju za merenje zagađenja vazduha su Sjedinjene Države. Da li Kalifornija i dalje predvodi nepopularni trend zagađenja vazduha?

Jovanovski: Definitivno. Kalifornija je u ovo doba godine jako zagađena zbog šumskih požara. Nakon što su saznali da smo se probili na američko tržište, mnogi korisnici počeli su da preuzimaju aplikaciju na svojim mobilnim telefonima, koristeći je nekoliko puta dnevno da provere zagađenje oko sebe ali I prate požare.

Glas Amerike: Koja je vaša poruka političkom establišmentu za aktivno uključivanje u podizanje svesti o zagađenju?

Jovanovski: Moja poruka je jednostavna: Svi dišemo isti vazduh! Niko nije privilegovaniji da udiše čistiji vazduh od nekog drugog. Bez obzira da li živite u Skoplju, na Balkanu ili u Kaliforniji. Svi imamo isti problem. Zbog toga bi političari trebalo da prihvate realan pristup rešavanju ovih problema koji zahtevaju i resurse i hrabrost, ali verujem da će dugoročno doneti mnoge koristi čitavom čovečanstvu.

Aplikacija AirCare je besplatna i dostupna korisnicima kako Ajfona tako I Android uređaja.

XS
SM
MD
LG