Linkovi

Aktivisti "Odbranimo reke Stare planine" spremni na zatvor zbog - čišćenja reke


Radovi na izgradnji mini hidroelektrane (Foto: Udruženje "Odbranimo reke Stare planine", ustupio Milan Tokić)

Aktivisti Incijative "Odbranimo reke Stare planine" spremni su da idu u zatvor ukoliko im viša sudska instanca ne ukine presudu po kojoj moraju da plate kaznu od po 20.000 dinara zato što su nenajavljeno čistili korito reke u Rakiti.

Aleksandru Jovanoviću Ćuti i Nensili Radojković, Prekršajni sud u Pirotu odredio je 18. aprila novčane kazne, a ukoliko ih ne plate - po dan zatvora za svakih neplaćenih 1.000 dinara. Osuđeni su jer nisu policiji prijavili "javni skup", kako je prekršajni sud tretirao čišćenje reke na koje su aktivisti pozivali putem Fejzbuka.

Jovanović i Radojkovićeva su se žalili na presudu, a ukoliko ona ne bude poništena, ići će u zatvor.

"Aktivisti 'Odbranimo reke stare planine' su stalno po sudovima, ovo je neka 50. prijava koji su protiv nas podneli oni koji navodno štite zakon. Umesto da stanu na stranu onih koji brane reke i svoju zemlju, oni su odlučili da nas kažnjavaju, da pune budžet preko nas. Neka rade svoj posao", rekao je Jovanović Ćuta za Glas Amerike prepričavajući zbog čega su završili na sudu:

VIDEO Biramo zatvor, kaznu za čišćenje reke im nećeno platiti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

"Mi ćemo nastaviti da se okupljamo, prijavljivali skupove ili ne. Neće nam biti prvi put. Nek oni rade svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Na Staroj planini neće biti izgradnje malih hidro-centrala, to znaju svi", rekao je on.

Jovanović je naglasio da niko ne treba umesto njih da plaća kazne, jer su svojih "20 dana zatvora pošteno zaslužili, i to ćemo da odležimo". Kad dođe vreme, pozvaće ljude na ispraćaj u zatvor, rekao je on.

Investitor: Naneta nam je šteta

Sa druge strane, mediji prenose tvrdnje iz Nacionalnog udruženja malih hidroelektrana u kom tvrde da je spornog dana u Rakiti prilikom blokade prilaska mešalice sa betonom, investitoru pričinjena materijalna šteta jer je na kraju dana taj beton bačen.

Sud je doneo presudu protiv njih zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom - rekli su u udruženju, a prenosi portal Južne vesti.

Prenose se i reči investitor Gorana Belića koji je rekao da je "prava istina" da su se oni "veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije".

Međutim, u obrazloženju presude stoji da su oni osuđeni samo zbog neprijavljivanja skupa.

Obrazloženje presude koju je protiv Aleksandra Jovanovića Ćute i Nensili Radojković doneo Prekršajni sud u Pirotu, 18. aprila 2019.
Obrazloženje presude koju je protiv Aleksandra Jovanovića Ćute i Nensili Radojković doneo Prekršajni sud u Pirotu, 18. aprila 2019.

Izgradnja MHE na Staroj planini obustavljena

Aleksandar Jovanović Ćuta nastavlja za Glas Amerike da će, ukoliko se budu poštovali zakoni ove zemlje, svi koji su izgradili male hidro-elektrane po Staroj planini, morati da ruše izgrađeno, što bi bilo u skladu sa "svetskim trendovima", pošto se po zemljama Zapadne Evope derivacione MHE ubrzano ruše.

VIDEO Izgradnje MHE na Staroj planini neće biti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Podsetimo, aktivisti, ali i brojni predstavnici struke, tvrde da su derivacione MHE, na način na koji se grade po Srbiji i zemljama regiona, pogubne po prorodu, živi svet u rekama, kao i da nanose veliku štetu ljudima koji žive u području tih reka, jer se reka preusmerava u cevi, a prirodno korito ostaje sa malo vode ili suvo.

"Derivacione male hidro-centrale su najveće zlo koje je moglo da zadesi prirodu, reke i ljude koji pored nje vekovima žive", rekao je on i pozvao investitore da ne nasedaju na obećanja države, jer je sve to protivzakonito.

Iva Markvović
Iva Markvović

Iva Marković, članica inicijative Pravo na vodu i nacionalna koordinatorka kampanje "Spasimo plavo srce Evrope", potvrđuje za Glas Amerike da je zgradnja mini hidroelektrana koje su planirane na Staroj planini obustavljena, i to zahvaljujući ljudima koji se tamo bore.

Međutim, ona upozorava da institucionalnog rešenja još nema, iako je prošle nedelje reagovao i Zaštitinik građana preporukom svim nadležnim institucijama da se bolje reguliše zakonski okvir po tom pitanju, sa naglaskom na veće obaveze oko procene uticaja na životnu sredinu, pogotovo u zaštićenim područijima.

Marković objašnjava da se po postojećem rešenju finansijeru izgradnje MHE garantuje, kroz podršku države obnovljivim izvorima energije, siguran prihod u narednih 12 godina. Iva Marković, naglašavajući da iznosi sopsveno mišljenje, kaže da bi ta podrška države trebalo da bude usmerena ka drugim, manje štetnim obnovljivim izvorima energije.

Ona je najavila protest 25. maja u mestu Balta Berilovac u opštini Knjaževac, na obroncima Stare planine, kao i protest 31. maja u Rajićevoj ispred Unikredit banke, koja je jedna od kreditera izgradnje MHE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG