Linkovi

Protest Kraljevčana: MHE uništile deset planinskih reka


Kraljevčani su bili na protestu u Beogradu koji je održan 21. septembra u organizaciji pokreta Odbranimo reke Stare planine, Foto: VOA
Kraljevčani su bili na protestu u Beogradu koji je održan 21. septembra u organizaciji pokreta Odbranimo reke Stare planine, Foto: VOA

Građanska inicijativa "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva" prikazala je u petak izložbu fotografija na otvorenom, ispred ulaza u Skupštinu grada, pod nazivom "Ranjene reke Kraljeva i Srbije". Povod je odbijanje Gradskog veća u Kraljevu da se na današnjoj sednici raspravlja o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na području Kraljeva.

Sa protesta građanske inicijative "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva", Foto: Facebook
Sa protesta građanske inicijative "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva", Foto: Facebook

Na rekama u Srbiji, koje se nalaze i na teritorijama parkova prirode koje su pod zaštitom države, nekoliko godina u nazad grade se derivacione mini hidroelektrane. Kraljevo, kao i Stara planina, ali i mnoge druge lokalne zajednice pobunile su se protiv ovog vida eskploatacije, jer narušava ekosisteme, a samim tim ugrožava i život lokalnog tanovništva.

Na teritoriji grada Kraljeva izgrađeno je deset mini hidroelektrana ovog tipa, a prostornim planom grada Kraljeva sačinjenim 2010. i 2011. godine predviđeno je čak 52 lokacije za gradnju MHE, uglavnom derivacionog tipa.

Inicijativa je ovim performansom htela da skrene pažnju odbornika skupštine na odluku Gradskog veća na kojoj je svih prisutnih devet članova veća bilo uzdržano na predlog odborničke grupe „Lokalni front“ da se na današnjoj sednici Skupštine Kraljeva, raspravlja o Odluci o moratorijumu na izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji Kraljeva.

Medijima se obratio Nebojša Kovandžić kao predstavnik Građanske inicijative „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ rekavši da su oni danas ovde da „podrže odbornike Skupštine grada Kraljeva da donesu ispravnu odluku i proglase moratorijum na gradnju MHE na teritoriji grada Kraljeva i tako sačuvaju teritoriju od dalje devastacije za dolazeće generacije“.

Čak deset čistih planinskih reka na teritoriji Kraljeva uništeno izgradnjom MHE. Veliki broj je izgrađen na zakonom zaštićenim posebnim staništima riba, na samim rubovima zaštićenih područja, kao i u samim zaštićenim područjima,” rekao je Kovandžić.

On kaže da su većnici rekli da nisu nadležni da donose takvu odluku, i da je cilj bio da se pokaže koliko je važno da svest ljudi kod nas proradi.

Ovo je vrlo važno za naš grad i zato smo doneli fotografije da pokažemo koliko su bili nadležni kada su uništili sve reke. I ovo nije slučaj samo sa rekama Kraljeva već i sa mnogim drugim u Srbiji. Jel ovo što se radi prirodi je nedopustivo,” upitao je Kovandžić.

XS
SM
MD
LG