Linkovi

Meštani na Staroj planini proglasili vanredno stanje


Park prirode Stara planina pod zaštitom je države od 1997.godine i obiluje vodotokovima, reka u selu Crni Vrh, Foto: VOA

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog, kako su naveli, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije, a do ovog stanja je došlo usled izgradnje mini hidroelektrana (MHE), saopštio je taj savez.

Aktivisti iz grupe Odbranimo reke Stare planine potvrdili su za Glas Amerike da je lokalni savez uveo vanredno stanje jer se meštani sela iz ovog dela Srbije već godinama bore protiv izgradnje MHE.

Savez je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela".

"Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi, sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još 50 lokacija u Parku prirode 'Stara planina'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je javnost je već upoznata sa slučajem u selu Rakita, kada država nije, kako je taj savez ocenio, preduzela korake da spreči nelegalne radnje, uprkos pravnosnažnoj odluci inspektora za zaštitu životne sredine.

"Na barikadama smo 24 časa. Naši životi su već ugroženi i pod neprekidnim smo pritiskom", navodi se u saopštenju i dodaje da su primorani da prave barikada da bi "zaštitili svoja sela".

Park prirode Stara planina i najviši vrh Srbije koji se nalazi na toj planini, Midžor, Foto: VOA
Park prirode Stara planina i najviši vrh Srbije koji se nalazi na toj planini, Midžor, Foto: VOA

Taj savez je naveo i da su organizovali "solidarne straže za zaštitu zakona i Ustava" i pozvali su medije da dođu da "dokumentuju njihovu borbu".

"Da li je bogaćenje pojedinca dovoljan razlog da se unište najlepša srpska sela, reke, planinski potoci i šume u prvim zonama zaštite", upitali su u saopštenju tog saveza.

Ministar za zaštitu životne okoline, Goran Trivan, je intervjuu za Glas Amerike pre nekoliko meseci izjavio da će izgradnja u nacionalnim parkovima prirode, u koje spada i Stara planina, u Srbiji biti obustavljena, a da će se nastaviti samo na onim mestima gde je dozvola već izdata i izgradnja počela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG