Linkovi

Krvavi okršaj meštana na Staroj planini protiv izgradnje MHE


Povređeni meštani posle napada u selu Topli Do na Staroj planini, Foto: Facebook

U okršaju između meštana sela Topli Do i kako oni tvrde, plaćenika koji podržavaju izgradnju derivacionih elektrana na Staroj planini, u noći nedelju na ponedeljak, nekoliko meštana je zadobilo povrede. Prema rečima aktivista iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, o incidentu su izvestili i predsednika Aleksandra Vučića, koji je pre samo desetak dana obećao ovim meštanima okončanje borbe koja traje skoro tri godine na barikadama u selima ovog regiona. Vučić je tom prilikom obećao zabranu izgradnje MHE u zaštićenim zonama.

„Poslao sam poruku Suzani Vasiljević (savetnica za medije u kabinetu predsednika) da je ovde krvavo i čekamo odgovor,“ kaže Aleksandar Jovanović Ćuta aktivista pokreta.

Povređeni meštani na Staroj planini, Foto: Facebook
Povređeni meštani na Staroj planini, Foto: Facebook

Na društvenim mrežama su se pojavili i snimci povređenih, a i dalje nije jasno zašto investitori nisu obustavili radove na više lokacija na Staroj planini.

Srđan Cvetković, jedan od aktivista i boraca sa Stare planine, na Fejsbuk mreži je kratko opisao napad:

Jedan deo ekipe plaćenika koji je dosao sa leđa je odbijen je gonjen u pravcu Babinog zuba. Drugi deo koji je došao iz pravca Temske je udario na barikadu i morao je da se povuče posle kraćih pregovora. Hvala svim junacima i borcima za slobodu!“ naveo je Cvetković.

Kako kaže Jovanović za Glas Amerike situacija je za sada mirna, jer je investitor najavio da "nikada više neće da se vrati u Pirot, da ne želi da ostane bez glave, on i njegovi radnici i da će da tuži i državu i miliciju".

"Niko nas iz Beograda nije zvao, Suzana Vasiljević je rekla kratko u poruci da je zauzeta sa posetom Erdogana i da tek uveče kasno može da se javi," kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima svi sada komentarišu da ih je Vučić slagao i "da čekaju da Vučić to da na Vladu, a ko čeka, ko ne čeka, ko mu veruje, ko mu ne veruje".

"Posle Toplog Dola, i onih scena kao Neretva, čekamo šta će biti. Za sutra je najavljena konferencija u skupštini. Da se ovo nikada više ne ponovi," kaže Jovanović.

On objašnjava da više nisu vazne ni dozvole za investotore, da je to nebitno, jer "nema gradnje". Kako kaže meštani Tolog Dola su 32 noći na barikadama za redom, i da nema više ko da dođe, da je ovo "poslednji Mohikanac".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG