Linkovi

Nakon sastanka sa "Odbranimo reke Stare planine", Vučić obećao zabranu izgradnje MHE u zaštićenim zonama


Arhiva - Radovi na izgradnji mini hidroelektrane (Foto: Udruženje "Odbranimo reke Stare planine", ustupio Milan Tokić)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je predstavnicima udruženja Odbranimo reke Stare planine, koji se već mesecima bore protiv izgrade malih hidroelektrana na tom području tvrdeći da one uništavaju prirodu, da će predložiti Vladi Srbije da se zarbrani izgradnja MHE u zaštićenim područjima.

Prema rečima profesora Ratka Ristića iz udruženja, Srbija bi tako postala prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto "i to bi zaista bio jedan veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje".

Posle sastanka sa Vučićem i ministrom energetike u Vladi Srbije Aleksandrom Antićem, Ristić je rekao da je Vučić kazao i da će posetiti selo Rakita početkom novembra, gde je izgradnja jedne MHE u toku uprkos žestokom otporu lokalnog stanovništva zbog kog je zabeleženo i nekoliko incidenata, zbog čega je to selo postalo simbol otpora izgradnji MHE u Srbiji.

Vučić je najavio, tvrdi Ristić, da će posetiti i selo Temsku, a zaključeno je i da treba pooštriti procedure za odobravanje projektne dokumentacije za MHE, kao i kontrola njihovog rata.

Vučić je podržao i inicijativu da se formira kontrolno telo koje će nadzirati projekte.

Predsednik udruženja Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je jedna od prvih stvari koja je rečena Vučiću, da njih niko za 2,5 godine niko nije hteo da primi, a da je poslednji sastanak bio sa ministrom Aleksandrom Antićem i ministrom Goranom Trivanom kada se rešavalo pitanje tunela do Zavojskog jezera.

"Ovo nije mesto, mi smo ovaj problem mogli da rešimo do sada da su nas primili oni koji su nadležni", naglasio je Jovanović upitavši zbog čega Vučić time mora da se bavi.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je razgovor bio konstruktivan, iskren i u razmeni argumenata se došlo do zajendičkih tačaka.

Mi čvrsto stojimo da hidropotencijali treba da se stave u funkciju proizvodnje električne energije, hidropotencijal je značaj u energiji, a takva hidroenergija ima najmanji negativan uticaj na klimatske promene u odnosu na sve ostale vidove energije, rekao je Antić, ali je naglasio i da se pri tome mora voditi računa o zaštiti prirode.

Izgradanja mini hidro elektrane na reki Prištavica (Foto: Udruženje "Odbranimo reke stare planine", ustupio Milan Tokić)
Izgradanja mini hidro elektrane na reki Prištavica (Foto: Udruženje "Odbranimo reke stare planine", ustupio Milan Tokić)

Rekao je da duboko veruje da, ako se MHE grade u skladu sa pozitivnim propisima, imaju najmanji negativna uticaj na životnu sredinu.

Podsetimo, protiv izgradnje MHE u Srbiji se mesecima organizuju razni vidovi protesta, a glavna porula njihvih organizatora je da MHE, na način na koji se grade u Srbiji "guranjem" reka u cevi, uništavaju prirodu i živi svet u rekama, dok istovremeno proizvode veoma mali procenat ukupne električne energije potrebne za funkcionisanje zemlje.

XS
SM
MD
LG